Valdības veidošanas sarunas – vecās shēmošanas turpinājums un necieņa pret vēlētājiem

PROGRESĪVIE izsaka nožēlu par valdības sarunu veidošanas pārtraukšanu. Tās pamatošanai izmantotie argumenti ir liekulīgi un maldina sabiedrību. Kamēr priekšplānā tiek piemeklēti argumenti par “cieņas un uzticēšanās deficītiem”, aizkulisēs tika darīts viss, lai valdības veidošanu padarītu neiespējamu. Jau atkal aizkulišu spēlētāji jeb patiesie scenāristi neatrodas pie publiskā sarunu galda, bet gan patiesās sarunas tiek vestas prom no mediju un sabiedrības acīm.

Sarunu pārtraukšana arī uzrāda, ka turpinās “valsts, kurai nerūp” politika – viens no sarunu pārtraukšanas iemesliem ir nespēja vienoties par atbildīgu un skaidru redzējumu sociālajā politikā. Tiek noraidīti tieši tik nozīmīgie priekšlikumi un aicinājumi politiski mobilizēties nabadzības izskaušanai.

13. Saeimas vēlēšanas iezīmējās ar iespēju pārtraukt oligarhu politisko ietekmi. Skaudrākā atziņa no līdzšinējā valdības veidošanas procesa ir vecās sistēmas cīņa par izdzīvošanu, izmantojot ietekmi un atkarības saiknes ievēlētājās partijās.

Vēl valdības veidošana skaidri iezīmē atšķirību starp programātisku un vērtībās balstītu politiku iepretim politiskajiem spēkiem kā ietekmes instrumentiem šauru grupu labā. Nav saprotama kritika par ideoloģiskām domstarpībām, vienlaikus spējot bloķēties ideoloģiski vēl atšķirīgākiem spēkiem.

Vēlētāji ir devuši mandātu veidot valdību konkrētiem 13. Saeimā ievēlētiem politiķiem, kuriem šī atbildība ir jānes, pārraujot atkarību no netīras naudas un citām demokrātiski neleģitimizētām ietekmēm uz Latvijas politiku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru