“Tas Jums galvā!” jeb kā palīdzēt ceturtdaļai pacientu, kuriem šobrīd nav vietas medicīnas sistēmā. Pētījuma rezultātu publiskošana

Līdz pat 25% no primārās veselības aprūpes pacientiem vēršas pie ārsta ar sūdzībām, kuru izraisītāji ir emocionāli faktori, tomēr analīzes un izmeklējumi ir normāli. Šie pacienti lielākoties no sava ārsta dzird atrunu: “Tas Jums galvā!” vai “uz nervu pamata” un tiek sūtīti mājās bez padoma un palīdzības.

Somatoformi traucējumi ir saslimšana ar fizisku simptomātiku jebkurā orgānu sistēmā bez organiski konstatējama pamatojuma, kuru izcelsme bieži vien ir saistīta ar apzinātiem – biežāk neapzinātiem emocionāliem traucējumiem.

Pētījumā noskaidrots, ka pacienti ar somatoformiem traucējumiem ģimenes ārstu apmeklē vidēji 6,7 reizes gadā ( ~ 27 min/ 1x). Tas krietni pārsniedz gan vidējos rādītājus Latvijā, gan citās valstīs. Tādējādi pacienti ar somatoformiem traucējumiem “bezjēdzīgi” tērē mūsu kopējo veselības budžetu un samazina veselības aprūpes pieejamību pacientiem, kuriem tā tiešām būtu nepieciešama.

Ar citiem būtiskiem pētījuma rezultātiem medijus aicinām iepazīties rīt, 10.oktobrī, plkst.11 RSU Psihosomatikas un psihoterapijas klīnikā Kristapa ielā 30, Rīgā. Pētījuma “Psihosomatiski pacienti ar somatoformiem traucējumiem primārā veselības aprūpē” autore ir RSU Psihosomatikas un psihoterapijas klīnikas ģimenes ārste dr. Līga Soida.

Pētījuma prezentācijā medijiem piedalīsies:

· pētījuma autore daktere Līga Soida,

· RSU Psihosomatikas un psihoterapijas klīnikas un katedras vadītāja prof. dr.Gunta Ancāne,

· Veselības ministre Anda Čakša.

10.oktobris ir Starptautiskā emocionālās veselības diena, ko iedibinājusi Pasaules veselības organizācija.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru