Samsung India darbinieki pēc vairāk nekā mēneša izbeidz streiku

Samsung Electronics rūpnīcas strādnieki Indijas dienvidu štatā Tamil Nadu ir atsaukuši vairāk nekā mēnesi ilgušo darbinieku streiku.

Aptuveni 1500 strādnieku Čennajas pilsētā piedalījās streikā, pieprasot labāku atalgojumu, darba apstākļus un nesen izveidotās arodbiedrības atzīšanu. Darba aktīvists, kas atbalstīja strādniekus, BBC pastāstīja, ka, lai gan Samsung vēl nav atzinis arodbiedrību, tas ir piekritis iesaistīties pārējo prasību izpildē.

Streiks bija viens no lielākajiem, ko Dienvidkorejas tehnoloģiju gigants pieredzējis pēdējo gadu laikā. Tas arī draudēja mest ēnu uz premjerministra Narendras Modi centieniem pozicionēt Indiju kā dzīvotspējīgu alternatīvu Ķīnai ražošanas jomā.

Trešdien nacionālā arodbiedrība, kas vadīja protestus, pēc sanāksmes paziņoja par strādnieku lēmumu atcelt streiku. “Sanāksmes laikā tika nolemts, ka strādnieki atgriezīsies darbā ceturtdien.” Paziņojumā tika norādīt,k ka jautājumu par jaunās arodbiedrības, ko sauc par Samsung India Labour Welfare Union (SILWU), reģistrāciju izlems tiesa.

“Mēs esam nolēmuši atcelt protestu, jo Samsung vadība ir nolēmusi sadarboties ar strādniekiem par visām galvenajām prasībām, piemēram, lielākām algām, medicīnisko apdrošināšanu un labākām iespējām. Tāpēc šīs diskusijas turpināsies,” norādīja arodbiedrības pārstāvji.

Otrdien protestējošo strādnieku pārstāvji tikās ar Tamilnadu darba departamenta amatpersonām. Pēc tikšanās štata rūpniecības ministrs TRB Rajaa sacīja, ka streikojošie strādnieki ir nolēmuši nekavējoties atgriezties darbā un ka Samsung ir piekritis “nesodīt strādniekus tikai par to, ka viņi ir piedalījušies streikā”.

Viņš arī teica, ka strādnieki ir piekrituši pilnībā sadarboties ar vadību un ka Samsung iesniegs rakstisku atbildi uz viņu iesniegto prasību hartu. Vēlāk Samsung izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka tas atzinīgi vērtē arodbiedrības lēmumu atcelt streiku.

“Mēs neveiksim nekādas darbības pret darbiniekiem, kuri tikai piedalījās nelikumīgajā streikā. Mēs esam apņēmušies cieši sadarboties ar mūsu strādniekiem, lai Čennajas rūpnīca kļūtu par lielisku darba vietu,” teikts paziņojumā.

Streiku atbalstīja valsts darba ņēmēju arodbiedrība, ko sauc par Indijas arodbiedrību centru. Strādnieki bija sākuši protestu 9. septembrī netālu no rūpnīcas Čennajas pilsētā, kurā strādā gandrīz 2000 strādnieku un kura ir viena no divām uzņēmuma rūpnīcām Indijā.

Rūpnīca ražo sadzīves tehniku, kas veido aptuveni trešdaļu no uzņēmuma 12 miljardu dolāru ieņēmumiem Indijā. Viena no galvenajām strādnieku prasībām bija panākt, lai Samsung atzīst viņu arodbiedrību, jo, viņuprāt, tikai tā varētu palīdzēt viņiem vienoties ar uzņēmuma vadību par labāku atalgojumu un darba laiku.

Darba tiesību aktīviste Akriti Bhatia BBC sacīja, ka starptautiskie uzņēmumi, kas Indijā ierīko rūpnīcas, bieži vien neievēro Indijas darba likumus, kuri ļauj strādniekiem apvienoties un slēgt koplīgumus.

Viņa teica, ka šie uzņēmumi bieži vien apiet šo noteikumu, izveidojot iekšējās arodbiedrības, kuras darbinieki vada tikai uz papīra, jo vadība turpina kontrolēt to lēmumus. Tās stingri iestājas pret ārējām, politiski atbalstītām arodbiedrībām.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru