“Rododendru” plaukums vai posts: eksperti par Gobzema politisko nākotni

“Ja mēs salīdzinām to politisko aicinājumu, tad droši vien šis atspoguļo to, ka absolūti lielākā daļa cilvēku saprot, ka šī krīze nav izveidojusies tāpēc, ka to kāds gribējis izveidot, kā stāsta Gobzems.

Tas, ko viņš mēģina “uzputot”, ir viņa paša vairāk vai mazāk “putas”. Skaidrs, ka ir daļa cilvēku, kuri ir neapmierināti ar valstī notiekošo un ir gatavi protestēt, taču tādi cilvēki ir gandrīz vienmēr bijuši. Ir kāds daudzums cilvēku, kurus ar pietiekoši populistiskiem saukļiem var dabūt uz protestu jebkurā laikā,” saka Sedlenieks.

Eksperts min, ka aukstais laiks arī nospēlēja savu lomu, ietekmējot protesta akciju dalībnieku skaitu.

Uz jautājumu, vai pie salīdzinoši nelielā protestu dalībnieku skaita nav vainojams arī faktors, ka Gobzems iepriekšējās dienās “izdedzinājis visu degvielu” citās Latvijas pilsētās notiekošajos mītiņos, sociālantropologs norāda, ka par to ir grūti spriest, taču piebilda, ka tik ļoti daudz “tās degvielas” jau politiķim nebija.

“Ja paskatāmies protestus citās pilsētās – tur jau arī bija tikai saujiņa cilvēku. Tukumā, Talsos un citviet jau nebija nekādi masu mītiņi,” pauž Sedlenieks.

Ziņu medijs “Apollo.lv” jau ziņoja, ka Valsts policija pirmdien politiķa Alda Gobzema rīkotajā nesankcionētajā protesta akcijā pie Rīgas pils kopumā līdz šim bija aizturējusi 16 personas.

Divas personas no vienas kompānijas aizturētas par sabiedrībā vispārpieņemto normu neievērošanu. Tāpat pirmdien aizturēta piecu personu kompānija par huligāniskām darbībām Pils laukumā, sākumā aizturot divas personas un pēc brīža pārējos trīs, lietojot asaras izraisošu vielu.

Vēl viena persona aizturēta par gaisā raidītām petardēm pie Rīgas pils. Savukārt cita persona aizturēta par uzbrukumu Rīgas pašvaldības policistam. Pārkāpējs amatpersonu pagrūda un centās nogāzt zemē.

Abi pārkāpēji notikuma vietā aizturēti un nogādāti policijas iecirknī procesuālo darbību veikšanai.

Tāpat policija Gobzema rīkotajā nesankcionētajā protesta akcijā pie Rīgas pils aizturējusi divas personas par drona pilotēšanas noteikumu pārkāpumiem un par pārvietošanos ar izkapti.

Tāpat policija par uzbrukumu VP amatpersonai aizturējusi un nogādājusi iecirknī vienu personu. Savukārt šīs personas biedrs aizturēts par huligāniskām darbībām.

Kļuvis arī zināms, ka savainojumu guvis viens no kārtības uzraudzīšanā iesaistītajiem likumsargiem un nogādāts medicīnas iestādē. Šis policists nav cietis saistībā ar minēto uzbrukumu VP amatpersonai.

Pirmdienas vakarā krastmalā pie Lielā Kristapa statujas ar evakuatoru bija atvesta un novietota liela izmēra instalācija, ko Gobzems nosaucis par korupcijas aisbergu. Pret personu, kura instalāciju atveda un novietoja, sākts administratīvā pārkāpuma process.

Savukārt saistībā ar pulcēšanos ar automašīnām netālu no Rīgas pils esošajā degvielas uzpildes stacijā astoņām automašīnām anulētas tehniskās apskates un vēl trim automašīnām anulētas arī numurzīmes. Šajā vietā pārsvarā jaunieši mūzikas pavadībā dejoja uz automašīnu jumtiem. Šo pulcēšanos kādā brīdī apmeklēja arī Gobzems.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru