Regulators apstiprina jaunas dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma tarifu robežas Inčukalna krātuvei

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) padome šodien apstiprināja jaunas dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma tarifa minimālās un maksimālās robežas dabasgāzes uzglabāšanai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Apstiprinātajā tarifu projektā tirgus dalībniekiem tiek piedāvāti dažādi produkti, lai sekmētu pilnīgāku krātuves izmantošanu. Inčukalna pazemes gāzes krātuves uzglabāšanas pakalpojuma tarifus Regulatoram iesniedza AS “Conexus Baltic Grid”.

Apstiprinātajā tarifu projektā noteikti divi produkti – tirgus produkts (terminēts) un grupētās jaudas produkts (pieejams neierobežotu laiku). Tirgus produkts rezervēšanai būs pieejams no iesūknēšanas sezonas sākuma līdz 2018. gada 31.augustam un tarifs par tirgus produktu tiks pārskatīts reizi nedēļā, tirgotājiem paziņojot aktuālo tarifu tirgus produktam. Tirgus produkts mainās atbilstoši cenu starpībai dabasgāzei ziemas un vasaras sezonā, kuras vērtība publicēta “Gaspool” [1] biržā. Salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo tarifu, tirgus produkta prognozētā cena ir par 39% zemāka. Tirgus produktam ir noteikta zemākā cena 0,92 EUR/MWh apmērā.

Savukārt grupētās jaudas produkts būs pieejams visu sezonas laiku. Grupētās jaudas produkta cenas augšējā robeža noteikta 2,94756 EUR/MWh/par ciklu. Tarifam būs iespēja samazināties, ja krātuves pieprasījums pārsniegs komersanta noteikto prognozi. Tas nozīmē, jo vairāk tiks noglabāta gāze Inčukalna krātuvē, jo zemāka cena par grupētās jaudas produktu tiks piemērota.

Salīdzinot ar spēkā esošo tarifu (kas apstiprināts 2008.gadā), kopējās uzglabāšanas sistēmas pakalpojuma izmaksas ir samazinātas par 35%, salīdzinot ar spēkā esošajos tarifos iekļautajām izmaksām. Tāpat ir samazināta arī komersanta peļņa (kapitāla atdeve), salīdzinot ar spēkā esošo tarifu – 1,13 miljoniem eiro.

Regulatora apstiprinātajiem dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma tarifiem nav tiešas ietekmes uz galalietotāju maksājumiem, bet šis ir ļoti nozīmīgs solis turpmākai tirgus un Inčukalna pazemes krātuves attīstībai.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru