Pozitīva diskusija ar Eiropas Parlamentu par Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijas projektu

Šī gada 3. un 4.aprīlī Eiropas Parlamenta Budžeta kontroles komitejas delegācija apmeklēja Latviju, lai iepazīstos ar dažiem no spilgtākajiem Latvijas Eiropas Savienības (ES) fondu projektiem un klātienē uzzinātu Latvijas pieredzi ES fondu vadībā un uzraudzībā. Transporta nozares ietvaros tika apspriests Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijas projekts.

Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija ir līdz šim apjomīgākais Latvijas ES fondu projekts, kurā plānots veikt dzelzceļa infrastruktūras rekonstrukciju un modernizāciju 300 kilometru garumā ar mērķi samazināt CO2 emisijas dzelzceļa pārvadājumos no 225 126 uz 180 000 tonnām gadā. Tāpat plānots, ka projekta realizācija nodrošinās Latvijas konkurētspēju kravu pārvadājumos, energoatkarības samazināšanu no importētās degvielas, kā arī samazinās transporta izmaksas.

Satiksmes ministrija ar dzelzceļa tīkla elektrifikācijas projekta īstenošanu saista vairākus ekonomiskos ieguvumus turpmāko 30 gadu griezumā, t.sk. tas pārvadātajiem ļaus nodrošināt lētākus pārvadājumus un piedāvāt konkurētspējīgas cenas klientiem. Līdz ar to, uzlabojot Latvijas dzelzceļa starptautisko konkurētspēju, tiks radītas iespējas piesaistīt vairāk kravu un tādējādi radīt papildu eksporta ieņēmumus. Dzelzceļa tīkla elektrifikācija mazinās Latvijas valsts enerģētikas atkarību no importētā fosilā kurināmā.

Saruna ar Eiropas Parlamenta Budžeta kontroles komitejas pārstāvjiem bija konstruktīva ar padziļinātiem jautājumiem par projekta būtību un ietekmi uz nozari. Saņemot VAS “Latvijas dzelzceļš” pārstāvju skaidrojumus un kompetentas atbildes, vizīte noslēdzās ar vienotu izpratni par projekta īstenošanas nepieciešamību un atbalstu tā tālākai virzībai. Jāpiebilst, ka VAS “Latvijas dzelzceļš” 29.martā saņēma atzinumu no Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) par projekta atbalstīšanu un iesniegšanu Finanšu ministrijai tā turpmākai virzībai Eiropas Komisijā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru