Pirmo reizi Latvijā Rīgas tango skolas plašākai publikai kopā prezentēs Argentīnas tango

Š.g. 14.septembrī Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā notiks unikāls pasākums – pirmo reizi Latvijā Rīgas tango skolas plašākai publikai kopā prezentēs Argentīnas tango.

Pasākuma ietvaros apmeklētājiem būs iespējams iegūt plašu informāciju par Argentīnas tango un iespējām to iemācīties Latvijā. Pirmajā Tango skolu kopīgajā pasākumā visiem interesentiem tiek piedāvāts vienā laikā un vietā satikt labākos Rīgas tango skolu pedagogus, kā arī vērot, kā Rīgas Tango skolu deju pārstāvji dejo sociālo Argentīnas tango gan kopīgās dejās, gan individuālos priekšnesumos.

Pasākuma mērķis ir, balstoties labākajā kaimiņvalstu un pasaules pieredzē, popularizēt Argentīnas tango Latvijā, kā arī informēt plašu interesentu loku par Argentīnas tango un Rīgas tango skolu piedāvātajām iespējām to apgūt.

“Šis ir unikāls pasākums Latvijas sociālo deju apmācību vidē, kura ideju esam pārņēmuši no tuvāku un tālāku kaimiņvalstu tango ļaudīm. Pasākumā ir aicinātas piedalīties visas Latvijas deju skolas un klubi, kuros šobrīd iespējams apgūt Argentīnas tango. Prezentācijas mērķis ir plašākam interesentu lokam piedāvāt iespēju iepazīt Argentīnas tango, uzzināt par apmācību iespējām, kā arī noskatīties īsu šovprogrammu labāko tango skolu pārstāvju improvizācijās,” stāsta pasākuma rīkotājs, tango entuziasts Zigmunds Līpiņš.

Prezentācijas turpinājumā iecerēts Rīgas tango sezonas Atklāšanas vakars-milonga, par kura muzikālo noformējumu rūpēsies tango mūzikas pazinēja Kaia Hüva-Laiapea (Igaunija), kas spēlējusi tango deju vakarus-milongas arī pasaules tango galvaspilsētā – Buenosairesā.

Prezentācijā gan dalībniekiem, gan interesentiem ieeja bezmaksas.

Par Argentīnas tango

Mītiem un leģendām apvīta, reizē deja, mūzika, dzeja un māksla, radusies 19. gadsimta beigās Buenosairesas (Argentīna) un Montevideo (Urugvaja) priekšpilsētās un ostas krodziņos, 20. gadsimta sākumā sāka savu ceļu pasaulē. Jau 1912. gadā Argentīnas tango mūziķi un dejotāji ar milzu panākumiem uzstājās pārpildītās Eiropas galvaspilsētu koncertzālēs – Parīzē, Berlīnē, Londonā un citur. 1913. gadā sākās Argentīnas tango slavas ceļš ASV, bet Argentīnā tango ieņēma savu vietu ne tikai klubos, bet arī Argentīnas augstākās sabiedrības elegantajās deju zālēs. No Parīzes pār Eiropu vēlās īsts tango modes vilnis – šovi, koncerti, izrādes, bāri, kafejnīcas, restorāni un atmosfērīgas deju zāles… Cauri kariem, revolūcijām, pacēlumiem un krīzēm – kopš 2009. gada 30. septembra Argentīnas tango ir iekļauts UNESCO nemateriālo kultūras mantojumu sarakstā. Šodien – Eiropā, Āzijā, Amerikā… un, protams, arī Latvijā Argentīnas tango turpina gan vienot, gan šķirt, bet noteikti – aizkustināt, bagātināt un aizraut mūs līdzi sev pasaules ceļojumā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru