Pie kādas gaisa temperatūras bērnam ir jāvelk cepure? Atbild dakteris Komorovskis

2Kādā temperatūrā nepieciešams bērnam vilkt cepuri?

Komarovska skatījums uz šo jautājumu: “Ir jābūt nepieciešamībai uzvilkt cepuri. Ja nav patīkami pārvietoties basām kājām – uzvelciet apavus. Ja līst – velciet lietus mēteli. Ja jūtaties neērti ar pliku galvu (ir pārāk auksti vai nepatīkami pūš) – velciet cepuri. Bērns sūdzas – velciet cepuri. Ja nesūdzas – nav nekāda nepieciešamība to vilkt.

Nav nekādu specifisku medicīnisku pamatojumu tam, kad būtu jāvelk cepure. Vairāk runa ir par sociāliem rādītājiem, kad mēs esam spiesti pieņemt sabiedrības lēmumus, lai mēs nebūtu “melnā avs”. Tieši šī iemesla dēļ, labāk bērnam uzvilkt cepuri, nevis simts reizes dienā attaisnoties, kādēļ neesat to izdarījuši. Šis gadījums nekādi nav saistīts ar pediatriju, bet gan sabiedrības radītu spiedienu, tradīcijām, vidējo intelekta rādītāju, prāta virsroku saviem instinktiem.

Ne velti es nesen rakstīju, ka +18 grādos un vairāk cepure nav nepieciešama nemaz, un ar prieku uzrakstītu, ka zem +18 grādiem ir izvēles iespēja to nēsāt. Dzīvē, šķiet, svarīgi ir laikus apzināties un novērst iespēju izskatīties pēc muļķa. Ļoti daudzi mūsu lēmumi tiek pieņemti tādēļ, lai pārlieku neizceltos no pūļa un pieņemtu “sabiedrības” uzskatus par pareiziem, taču bieži tā nemaz nav.

Nevajadzētu pieturēties pie uzskatiem, ka bērns ir jāapģērbj tāpat, kā sevi pašu, jo daudzi pieaugušie mēdz arī -25 grādos apģērbties nepiemēroti. Es nevaru viennozīmīgi pateikt, cik grādos nepieciešams bērnam vilkt cepuri. Ja es pats -15 grādu salā nevelku cepuri, nenozīmē, ka tā tagad jādara visiem.

Svarīgs ir arī gaisa mitrums, vējš un, protams, audzināšanas metodes. Ja Jūs 5 gadus +22 grādos savam bērnam vilkāt cepuri, bet tagad, izlasot šo rakstu, +12 grādos nevilksiet, protams, jebkādu seku gadījumā vainosiet pie tā mani…

Patiesībā, ja nonākat līdz jautājumam – vilkt vai nevilkt cepuri, tad izvēlieties nevilkt (mazāka iespēja, ka kļūdīsieties).”

Noteikti dalieties arī ar citiem!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru