Lieta tāda, un par to pastāstīt katrs gastroenterologs, ka auzu pārslu biezputra satur fitīnskābi – vielu, kas aiztur kalcija uzsūkšanos kuņģī.
Nepietiek ar to, ka fitīnskābe ne tikai neļauj kalcijam uzsūkties organismā, bet arī izskalo nepieciešamo mikroelementu no kauliem.
Tāpēc tiem, kas plāno pieturēties pie auzu pārslas biezputras diētu, iepriekš nepieciešams pakonsultēties ar ārstu. Protams, nevajag arī pilnībā atteikties no auzu pārslu biezputras, jo šis produkts cilvēka organismam ir nepieciešams.
Fitātu neitralizēšana:
Veselus graudus (prosu, rīsus, auzu pārslas, griķus, arī pupiņas, lēcas, zirņus) un pilngraudu miltus mērcējot istabas temperatūrā vismaz 7 stundas – aplej ar līdzīga daudzuma ūdens un pievieno ēdamkaroti (ja liels daudzums, tad vairāk) dabiska etiķa (ābolu utml.), citronu sulas vai skābpiena produkta (sūkalas, kefīrs, jogurts bez piedevām).
Tā kā ēdiet droši auzu putru brokastīs, tikai uzlejiet ūdeni jau no vakara un kā piedevu lietojiet kefīru vai jogurtu.