Nedēļas nogalē Rīgā notiks 7. Starptautiskā Izgudrojumu un inovāciju izstāde MINOX 2018

Lai veicinātu izgudrojumu un inovāciju attīstību, kā arī iedrošinātu sabiedrību tehniskajā jaunradē, Latvijas Izgudrotāju biedrība, Latvijas Zinātņu akadēmija un biedrība “CONNECT Latvija” aicina ikvienu apmeklēt 7. Starptautisko Izgudrojumu un inovāciju izstādi MINOX 2018, kura piektdien un sestdien, 12.-13. oktobrī, norisināsies Latvijas Universitātes Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19.

Šajā gadā pirmo reizi notika reģionālās izstādes visos Latvijas reģionos – Liepājā, Daugavpilī, Cēsīs un Jelgavā, kurās piedalījās reģionu izgudrotāji – uzņēmēji, skolēni, individuālie un augstskolu tehnisko zinātņu pētnieki un entuziasti. Gada izstāžu ciklu noslēdzot, starptautiskajā Rīgas izstādē tiks prezentēti 80 izgudrojumu projekti – gan no reģioniem, gan Rīgas, gan arī ārvalstīm.

“Ar šo izstādi mēs vēlamies novērtēt tos daudzos Latvijas tehnisko nozaru meistarus, kas izstrādā gan vienkāršus un noderīgus, gan unikālus risinājumus dažādām tautsaimniecības nozarēm. Izstādē būs pārstāvēti risinājumi medicīnai, diagnostikai, enerģētikai, lauksaimniecībai, dažādas ierīces un iekārtas. Sevišķi vēlos atzīmēt dizaina un tehnikas projektus izglītībai un bērnu attīstības veicināšanai, kā arī rehabilitācijai. Aicinu ikvienu atnākt un iepazīties ar vismaz dažiem izgudrojumu autoriem personīgi un ļoti iespējams, ka arī Jūs atradīsiet jaunu iedrošinājumu realizēt savas idejas, vai varēsiet palīdzēt izgudrotājiem attīstīt viņu piedāvātos risinājumus”, piedalīties izstādē aicina Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, MINOX 2018 organizācijas komitejas priekšsēdētājs Andrejs Krasņikovs.

Izstādi MINOX 2018 ar savu dalību kuplinās ārvalstu izgudrotāji no Lietuvas, Vācijas, Zviedrijas, Šrilankas un Taivānas. Pirmo reizi izstādē piedalīsies divas izgudrotājas no Šrilankas ar projektiem bioloģiskai lauksaimniecībai un ekoloģiskai būvniecībai. Savukārt jau otro reizi izstādē viesosies Taivānas profesors Čens-Hengs Čo, kurš kopā ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta un Lietuvas kolēģiem izstrādā inovatīvas viļņu enerģijas izmantošanas iekārtas. Profesors Čo ir pazīstams arī ar savu darbību zinātnes izskaidrošanas jomā, kur viņš ir izstrādājis virkni uzskatāmu modeļu vienkāršai un aizrautīgai dzinēju darbības izpētei.

Žūrijai, tās priekšsēdētāju vācu inženiera Hartviga Vagemestera un Andreja Krasņikova vadībā, būs jāpaveic neparasti grūts darbs – izvērtēt tik dažādus izgudrojumu projektus gan no jauniešu, gan pieredzējušu autoru piedāvājuma, esot pieejamām tikai trim medaļām – zelta, sudraba un bronzas. “Medaļa pati ir kā izgudrojums. Tās izstrādē palīdzējuši Hackerspace un Mass Portal speciālisti. Ar nepacietību gaidīšu žūrijas lēmumu,” stāsta medaļas izstrādes projekta autors Latvijas Izgudrotāju biedrības valdes loceklis Rimis Vaitkus. Vēl tiks pasniegta arī SEB bankas ceļazīme diviem dalībniekiem no Latvijas – apmaksāts brauciens uz Kembridžu Lielbritānijā, lai piedalītos triju dienu programmā izgudrojuma komercializācijas veicināšanai. Te galvas nāksies lauzīt visai žūrijas komisijai, arī uzņēmēju pārstāvjiem no Biosan, Tria Robit, Foral, Deloitte, SEB.

Visi prezentētie izgudrojumi un projekti gan no reģionālajām izstādēm, gan Rīgas izstādes tiks iekļauti MINOX 2018 katalogā, kas tiks izdots latviešu un angļu valodā zinātniskā redaktora Jāņa Dumpja vadībā. Arī pats redaktors izstādē prezentēs unikālu izgudrojumu zobārstniecības jomā.

Viens no visu laiku Latvijas Patentu biļetenos biežāk redzamajiem izgudrotājiem Valsts emeritētais zinātnieks ekoloģiskās būvniecības jomā Videvuds Ārijs Lapsa gatavo speciālu lekciju par izgudrojuma ieraudzīšanas un noformēšanas jautājumiem.

“Īpaši vēlētos uzteikt par lielo entuziasmu tos dalībniekus, kas mēros ievērojamus attālumus, lai piedalītos izstādē – Krotes Kronvalda Ata pamatskolas audzēkņus ar skolotājiem un ikvienu reģionu pārstāvi, tāpat kā mūsu ārvalstu viesus no Hamburgas, Sanktpēterburgas, Kolombo vai Taipejas. Izstādē būs ko mācīties, iepazīties un labi pavadīt laiku,” aicina rīdziniekus uz izstādi Elmārs Baltiņš, viens no izstādes organizatoriem.

Izstāde būs atvērta apmeklētājiem piektdien, 12. oktobrī no plkst. 10.00 – 18.00 un sestdien, 13. oktobrī no plkst. 10.00 – 18.00. Vairāk informācijas: www.minox.lv.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru