Naftas cenas samazinās gandrīz līdz gada zemākajam līmenim, cerot uz Izraēlas un Hamās pamieru

Naftas cenas otrdienas rītā samazinājās tuvu zemākajam līmenim 2024. gada laikā pēc tam, kad pieauga cerības uz pamieru Izraēlas un Hamās konfliktā.

Brent jēlnaftas cenas otrdienas rītā saruka par 1,03% līdz 76,8 ASV dolāriem par barelu, šonedēļ samazinoties par 4,39% un šomēnes par 6,37%. Tas bija tuvu šā gada zemākajam punktam – 75,90 ASV dolāriem par barelu, kas tika reģistrēts 2. janvārī.

Jēlnaftas cenas otrdienas rītā samazinājās par 1.05% līdz 72.8 ASV dolāriem par barelu. Šonedēļ tas bija kritums par 6,56%, bet šī mēneša griezumā – par 6,62%.

Turpretī dabasgāzes cenām klājās labāk, šonedēļ tās pieauga par 3.84% un otrdienas rītā bija 2.2 (1.99 €) par MMBTu. Līdzīgi pieauga arī TTF gāzes cenas, dienā palielinoties par 0,94 % un sasniedzot 39,89 €/MWh.

Pēc tam, kad Izraēla nesen pieņēma ASV ierosināto pamiera priekšlikumu, ir palielinājušās cerības par pamieru Izraēlas un Hamāsa konfliktā. Tomēr Hamās vēl nav izdarījusi to pašu.

Naftas cenu krituma dēļ enerģētikas uzņēmumi nonāk zem spiediena

Naftas cenu kritums negatīvi ietekmēja arī enerģētikas uzņēmumu akcijas, ko vēl vairāk pasliktināja Ķīnas pieprasījuma samazināšanās. Tas galvenokārt saistīts ar to, ka Ķīnas tautsaimniecībā vērojama vājāka izaugsme, augstāks bezdarba līmenis un mazāka rūpnieciskā ražošana.

Danni Hevsons, AJ Bell finanšu analīzes nodaļas vadītājs, savā analīzē norādīja: “FTSE 100 otrdien sāka ar lejupslīdi, neraugoties uz pieaugumu ASV un Āzijā nakts laikā, jo naftas akciju lielā īpatsvara palielināšanās izrādījās negatīvs faktors.

Cerības uz pamieru Gazā un joprojām pastāvošās bažas par Ķīnas pieprasījumu kopā izraisīja naftas cenu pazemināšanos līdz zemākajam līmenim kopš augusta sākuma, un tas radīja spiedienu uz indeksa lielākajiem svariem BP un Shell.

Lai gan aptuveni augusta sākumā naftas cena noslīdēja zem 76 ASV dolāriem (68,60 eiro), lielāko daļu šā gada tā pastāvīgi ir bijusi virs 80 ASV dolāriem (72,21 eiro) par barelu. Ja naftas cenas saglabāsies šādā līmenī, tas varētu palīdzēt mazināt inflācijas spiedienu un dot centrālajām bankām vairāk iespēju samazināt procentu likmes.”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru