Microsoft akciju kritums, jo kiberuzbrukums izraisa vēl vienu darbības pārtraukumu

Akciju vērtība samazinās, jo uzņēmums ziņo par vēl vienu darbības pārtraukumu un ceturkšņa peļņas pārskats liecina, ka pamatdarbības Azure izaugsmes temps palēninājies, savukārt kapitāla izdevumi pieaug mākslīgā intelekta radīšanas apstākļos.

Microsoft ir atvainojusies pēc globālā pārtraukuma, kas tagad ir novērsts, un kas ietekmēja tās produktus, tostarp e-pasta pakalpojumu Outlook un videospēli Minecraft.

Uzņēmums atjauninātajā paziņojumā norādīja, ka sākotnējā izmeklēšana liecina, ka darbības pārtraukumu izraisīja kiberuzbrukums un nespēja pienācīgi aizsargāties pret to.

Tas notiek nepilnas divas nedēļas pēc tam, kad IT darbības pārtraukums, ko izraisīja kiberdrošības uzņēmuma CrowdStrike kļūdains programmatūras atjauninājums, ietekmēja uzņēmumus visā pasaulē un miljoniem datoru, kas izmantoja Microsoft sistēmas, kļuva nepieejami.

Šīs situācijas ietekmē uzņēmuma akcijas nokritās par 3 procentiem.

Tikmēr Microsoft ir paziņojis par 2024. finanšu gada ceturtā ceturkšņa peļņu, pārsniedzot analītiķu aplēses.

Tās akcijas pēcpusdienas tirdzniecībā samazinājās par vairāk nekā 3%, jo Azure mākoņpakalpojumu, kas tiek uzskatīti par galveno segmentu, kas atbalsta tehnoloģiju gigantu, konkurējot ar mākslīgā intelekta (AI) konkurentiem, izaugsmes temps bija neapmierinošs.

Turklāt pasaulē otrais lielākais uzņēmums palielināja izdevumus datu centru būvniecībai, liekot investoriem bažīties par tā peļņas maržām.

Microsoft ziņoja par peļņu uz akciju 2,95 ASV dolāru (2,72 eiro) apmērā, ieņēmumiem sasniedzot 64,7 miljardus ASV dolāru (59,56 miljardus eiro), tādējādi pārsniedzot analītiķu aplēses, kas bija attiecīgi 2,94 dolāri un 64,5 miljardi ASV dolāru. Pārdošanas ieņēmumi pieauga par 15 % salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītāju, kas ir lēnāks nekā 17 % pieaugums iepriekšējā ceturksnī. Tīrie ienākumi sasniedza 22 miljardus ASV dolāru (20,3 miljardus eiro), kas ir par 10 % vairāk nekā iepriekšējā gada tajā pašā ceturksnī.

“Mēs noslēdzām savu fiskālo gadu ar stabilu ceturksni, ko izcēla rekordliels rezervāciju skaits un Microsoft Cloud ceturkšņa ieņēmumi 36,8 miljardu ASV dolāru apmērā, kas ir par 21% (22% pieaugums nemainīgā valūtā) vairāk nekā gadu iepriekš,” finanšu direktore Eimija Huda teica peļņas paziņojumā. Mākoņpakalpojumi veidoja 57 % no uzņēmuma kopējiem ieņēmumiem, kas ir ļoti svarīgi uzņēmuma izaugsmei.

Neraugoties uz to, ka tika pārsniegtas prognozes gan attiecībā uz ieņēmumiem, gan tīrajiem ienākumiem, uzņēmuma galvenā rādītāja – ieņēmumu no inteliģentā mākoņa, tostarp Azure, – pieaugums neatbilda tirgus gaidām. Šā segmenta pārdošanas apjoms bija 28,5 miljardi ASV dolāru (26,24 miljardi eiro), kas ir zemāks par prognozētajiem 28,7 miljardiem ASV dolāru. Azure un citi mākoņpakalpojumi pieauga par 29 %, kas neatbilda analītiķu prognozēm par 31 %. Tas ir arī lēnākais pieaugums pēdējo trīs ceturkšņu laikā.

Pozitīvi vērtējams tas, ka mākslīgais intelekts šajā segmentā nodrošināja aptuveni 8 % pieaugumu, kas ir vairāk nekā 7 % iepriekšējā ceturksnī un 6 % 2023. gada pēdējā ceturksnī. Azure Cloud ieņem otro vietu globālā tirgus daļas ziņā aiz Amazon Web Services (AWS), kam seko Google Cloud.

Citādi visi pārējie segmenti ir uzrādījuši izaugsmi un pārsnieguši konsensa prognozes. Produktivitātes un biznesa procesu struktūrvienības, kurā ietilpst Office 365 un LinkedIn, ieņēmumi sasniedza 20,32 miljardus ASV dolāru (18,71 miljardu eiro), kas ir par 11 % vairāk nekā pirms gada.

Personālāko datoru segmentā, kurā ietilpst Windows operētājsistēmas, spēles, ierīces un meklēšanas reklāma, ieņēmumi sasniedza 15,9 miljardus ASV dolāru (14,64 miljardus eiro), kas ir par 14 % vairāk nekā iepriekšējā gada tajā pašā ceturksnī.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru