“Maxima” atbalsta ZM projektu par pārtikas ziedošanu bez starpniekiem

“Maxima Latvija” atzinīgi vērtē Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto noteikumu projektu, kas paredz, ka pavisam drīz pārtiku varētu ziedot privātpersonām tieši – arī bez labdarības organizāciju starpniecības. “Maxima Latvija” aktīvi iestājusies par šāda regulējuma pieņemšanu jau kopš pagājušā gada, ņemot vērā, ka tas būtiski saīsinātu pārtikas ziedojumu ceļu no tirgotāja līdz tiešajam patērētājam.

Šobrīd aktuālie noteikumi, kas pieņemti pagājušajā gadā, ļauj pārtikas produktus, kam beidzies “ieteicams līdz” termiņš, ziedot Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrētām organizācijām. Tās, savukārt, tālāk caur saviem izdales kanāliem pārtiku nodod cilvēkiem, kam tā nepieciešama.

“Mēs augstu novērtējam ZM izstrādāto noteikumu projektu, jo jau šobrīd aktīvi nododam pārtikas ziedojumus vairākām organizācijām, tādējādi ne tikai palīdzot cilvēkiem, bet arī rūpējoties par pārtikas pārpalikumu samazināšanu, nodrošinot pilnīgu produktu aprites ciklu. Pieņemot jaunos noteikumus, pārtika, kas aizvien ir laba un uzturā lietojama, varētu bez starpniekiem nonākt pie tiem cilvēkiem, kam tā visvairāk nepieciešama. Tāpat šāds lēmums dotu iespēju efektīvāk organizēt pārtikas ziedošanu reģionos, kuros labdarības organizāciju izdales vietu pārklājums ne vienmēr ir pietiekami plašs,” dalās “Maxima Latvija” Korporatīvais vadītājs Jānis Vanags.

“Jau pagājušajā gadā, kad tika dota iespēja ziedot pārtiku labdarības iestādēm, rosinājām izskatīt iespēju produktus nodot tieši cilvēku rokās, tāpēc esam ļoti priecīgi, ka jau tagad redzami nākamie soļi šī mērķa sasniegšanas virzienā. Tieši šobrīd, ārkārtas situācijas laikā, cilvēkiem visā Latvijā jo īpaši noderētu jebkāds papildu atbalsts, ko varam sniegt, tāpēc esam gatavi nekavējoties iesaistīties pārtikas ziedošanā katram Latvijas iedzīvotājam, kam tas nepieciešams,” papildina J. Vanags.

“Maxima Latvija” pārstāvis norāda, ka noteikumu projekta pieņemšanas gadījumā uzņēmums ir gatavs nekavējoties pielāgot pārtikas ziedošanas procesus, lai padarītu tos iespējami caurredzamus un izsekojamus un pēc iespējas ātrāk sniegtu palīdzību tiem, kam tas nepieciešams.

Tāpat, turpinoties diskusijai par plānotajām nodokļu politikas izmaiņām, “Maxima Latvija” aicina koncentrēties uz Latvijas iedzīvotāju labklājības un dzīves kvalitātes veicināšanu, samazinot PVN likmi svaigajiem pārtikas produktiem. Uzņēmumā novērots, ka PVN un līdz ar to arī cenu samazinājums Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām ir veicinājis cilvēku paradumu ēst veselīgāk. Līdz ar PVN likmes 5% apjomā ieviešanu 2018.gada sākumā, par vairākiem desmitiem procentu ir audzis šīs kategorijas pieprasījums. Turklāt pārtika Latvijā joprojām veido proporcionāli ļoti lielu ikdienas izdevumu daļu, tāpēc PVN samazinājums arī citiem pārtikas produktiem varētu būtiski uzlabot iedzīvotāju pārticību.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru