Līdz 2020.gada 18.jūnijam jeb XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem pārbūvēs Mežaparka Lielo estrādi

Šodien, 18.oktobrī, piedaloties Kultūras ministrei, Rīgas domes un Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvjiem, kā arī būvniekiem un dažādu ar projektu saistīto institūciju pārstāvjiem, Mežaparka Lielajā estrādē informēja par uzsāktajiem un plānotajiem pārbūves darbiem, kuri turpināsies līdz 2020.gada 18.jūnijam jeb XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks: “Mežaparka Lielās estrādes pārbūvē ir sācies jauns etaps, kas arī būs liels izaicinājums gan būvniekiem, gan visiem projektā iesaistītajiem, jo tiks radīta unikāla celtne, kas tuvākā nākotnē būs gan Dziesmu svētku mājvieta, gan arī Latvijas valsts vizītkarte, kurā notiek dažāda mēroga pasākumi.”

Kā pasākumā norādīja kultūras ministre Dace Melbārde, tad Mežaparka Lielajai estrādei ir ļoti īpaša nozīme, jo kopš 1955.gada šī ir Dziesmu svētku mājvieta. Pirms 30 gadiem te notika tautas manifestācija, kas bija būtisks priekšnosacījums Latvijas valsts atdzimšanai. Ikkatram no mums šī vieta ir saistīta ar saviem atmiņu stāstiem un tie paliks ar mums. Ir pienācis laiks spert soli uz priekšu un veidot celtni, kas atbilstu 21.gadsimta drošības prasībām, būtiski uzlabotu akustiskos rādītājus, un gādātu par svētku dalībnieku un viesu ērtībām.

Par plānoto būvniecības darbu gaitu informēja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs: “Mežaparka Lielās estrādes nākamais pārbūves posms būvniekiem un inženieriem būs sarežģīts, bet tai pat laikā tiks gūta vērtīga pieredze. Jau šobrīd konsultējamies ar Vācijas partneriem par būves metāla konstrukciju izgatavošanu un meklējam iespējamos izgatavotājus.”

“Topošās Mežaparka Lielās estrādes vēstījumu kapsulu nākamajām paaudzēm plānojam iebetonēt nākamā gada sākumā, kad tiks uzsākti ēkas pamatu izbūves darbi. Turpmāko divu mēnešu laikā noritēs demontāžas darbi, saglabājot estrādes kultūrvēsturiskā mantojuma vērtības – vitrāžas, dzegu fragmentus un ornamentus, kurus ir plānots publiski pēc tam izstādīt jaunajās estrādes telpās.” informēja pilnsabiedrības “LNK, RERE” projektu direktors Valdis Koks.

Par 1955.gadā celtās estrādes arhitektoniskā mantojuma saglabāšanu informēja Kultūras ministrijas eksperts un arhitekts Jānis Dripe. Pasākuma laikā Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoram Andrim Vilkam un Latvijas Nacionālā arhīva direktorei Mārai Sprūdžai tika nodoti estrādes 3D skanējuma faili un saglabāto artefaktu rasējumi.

Aktuālo informāciju par XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem sniedza arī Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta vadītāja Agra Bērziņa un Noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols, kuri informēja, ka lielā jauniešu saime cītīgi gatavojas un plāno ar dziesmu iekarot jauno estrādi.

Pasākumā piedalījās arī Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte un XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Darbs pie Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas tika uzsākts pēc tam, kad 2016. gada 11. martā Rīgas dome un Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi. Mežaparka Lielās estrādes pirmais atjaunošanas posms – jauna skatītāju lauka izbūve – ekspluatācijā tika nodots šogad 7.jūnijā pirms

Mežaparka Lielās estrādes turpmākā pārbūve ir plānota divās daļās – līdz 2020.gada 18.jūnijam, pirms XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem; un līdz 2023.gadam, kad Dziesmu un deju svētki atzīmēs 150. gadadienu. Estrādes pārbūves darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma šobrīd īstenos pilnsabiedrība “LNK, RERE”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru