Latvijai piegādātas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “Stinger”

Latvija no Dānijas saņēmusi pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “Stinger” starp Latvijas Aizsardzības ministriju un Dānijas Aizsardzības ministriju pērn noslēgtā divpusēja līguma ietvaros.

“Šobrīd esam vēsturiskā posmā, kad Latvija no sabiedrotajiem saņem dažādu militāro spēju stiprināšanai būtisku bruņojumu. No Dānijas piegādātās raķešu sistēmas “Stinger” ievērojami sekmēs Latvijas bruņoto spēku vienību pretgaisa aizsardzības spējas, paverot jaunas iespējas mūsu valsts aizsardzībā,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “Stinger” ietver pretgaisa aizsardzības raķetes un to palaišanas iekārtas. Nacionālie bruņotie spēki šīs sistēmas izmantos rotas līmeņa pretgaisa aizsardzībai, un tās ļaus pasargāt vienības no draudiem, ko kaujas laukā rada pretinieka triecienaviācija.

Lai nodrošinātu pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu “Stinger” ieviešanu Nacionālajos bruņotajos spēkos, tostarp operatoru, tehniskā atbalsta speciālistu un instruktoru apmācību, Latvija sadarbojas ar NATO un citu sabiedroto valstu bruņotajiem spēkiem.

Šī gada augustā Latvijas karavīri piedalījās “Stinger” operatoru apmācībās Somijā. Izmantojot apmācībās apgūto, tika izstrādāta “Stinger” operatoru apmācības programma, ko īstenos Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku jaunizveidotajā Mācību centrā. 2019. gadā plānota specializēta apmācības ekipējuma – simulatoru – piegāde.

Par raķešu sistēmu “Stinger” uzturēšanu tiks noslēgts līgums ar NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūru. Līguma ietvaros plānots veikt regulāru raķešu testēšanu, lai apliecinātu to izmantošanas drošību, kā arī atbilstību operacionālajām prasībām.

Pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “Stinger” ir vienas no visvairāk ražotajām, kaujas apstākļos pārbaudītākajām un efektīvākajām individuālajām pretgaisa aizsardzības sistēmām, ko izmanto arī daudzas no Latvijas sabiedrotajām valstīm, piemēram, ASV, Lielbritānija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Somija, Norvēģija un Lietuva.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru