Kurzemē evakuē iedzīvotājus no Stikliem meža un kūdras ugunsgrēka dēļ

Papildināta visa ziņa pl.16:41.

Plašā meža un kūdras ugunsgrēka dēļ, kas izcēlies Talsu novada Valdgales pagastā, šodien no blakus esošā Ventspils novada tiek evakuēta apdzīvota vieta Stikli Puzes pagastā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece.

Viņa pastāstīja, ka VUGD, Talsu novada domes priekšsēdētājs, Talsu novada Pašvaldības policija, Zemessardze, Valsts meža dienests un Valsts policija, pārbaudot netālu esošo apdzīvoto vietu Stikli, uz kuru vēja virziena rezultātā virzījās dūmi, konstatēja, ka pastāv diezgan liels sadūmojums. Līdz ar to tika pieņemts lēmums vispirms evakuēt Stiklu speciālās internātskolas audzēkņus.

Patlaban norisinās Stiklu iedzīvotāju evakuācija, informēja Palkavniece.

Puzes pagasta pārvaldes vadītāja Santa Šēniņa aģentūrai LETA apliecināja, ka evakuēti ir bērnu nama “Stikli” audzēkņi un pedagogi. Tāpat aizvestas ir arī četras vecāka gadagājuma kundzes, bet vairākas privātpersonas devušās prom ar saviem transportlīdzekļiem.

Bērnunama audzēkņi pārvesti un Ances pagastā esošo skolu, bet pensionāri – uz centru Blāzmas ciemā. Privātpersonas savukārt devušās pie draugiem vai radiem. Pēc Šēniņas paustā, vēl četri cilvēki evakuēties atteikušies. Patlaban viņu drošībai briesmas nedraud, taču, ja situācija pasliktināsies, viņi, visticamāk, tiks evakuēti piespiedu kārtā.

Bērnunamā kopumā uzturējusies 21 persona, taču precīzu evakuēto skaitu pārvaldes vadītāja nosaukt nevarēja.

Tikmēr Talsu novada iedzīvotājiem briesmas patlaban nedraud, aģentūrai LETA apliecināja pašvaldībā. “Ja uguns savu virzību nemainīs, pastāv cerība, ka līdz ar nokļūšanu līdz tuvumā esošajai upei ugunsgrēks varētu ja ne pierimt, tad vismaz samazināties. Tuvumā atrodas divas dzīvojamās mājas, taču patlaban uguns uz to pusi nevirzās un iedzīvotājus neapdraud,” sacīja pašvaldības pārstāve Marta Rake-Lasmane.

Talsu novada vadība Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Zemessardzei lūgusi nodrošināt papildu cilvēkresursus, jo grūtības sagādā piekļūšana vairākām vietām mežā un purvā.

Iepriekš ugunsgrēka dzēšana stiprā vēja dēļ drošības nolūkos uz laiku tika pārtraukta, taču tagad tā ir atsākta, informēja Palkavniece.

VUGD pārstāve arī piebilda, ka ugunsgrēku grib palīdzēt dzēst brīvprātīgie, taču, ņemot vērā ļoti stipro piedūmojumu, liesmas var strauji mainīt savu virzienu, tāpēc brīvprātīgie tiek aicināti neriskēt ar savu veselību un tomēr neiesaistīties ugunsgrēka dzēšanas darbos.

Jau ziņots, ka otrdienas, 17.jūlija, vakarpusē Ziemeļkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalās izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā. Kopējā degšanas platība pārsniedz 100 hektārus. Dzēšanas darbus apgrūtina sausums un lielais vējš. Dūmi izplatās arī uz blakus novadiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru