Ko darīt, ja jūsu dēsti ir izstīdzējuši?

Gurķu stādi izstiepušies. Ko darīt?

Ja runa ir par gurķu stādiem, tad tie ir daudz kaprīzāki par tomātiem. Tie var pagūt jau izstiepties vēl būdami tikai dīgļlapu posmā. Gurķa dīgsts var izaugt plānā stiebriņā pat 10 cm garumā. Uz kaut ko tādu pat skatīties žēl paliek. Taču arī šāda situācija ir labojama. Ielieciet šo stādiņu podiņā, izlociet to gar visa podiņa malu un atstājiet ārā tikai pašas dīgļlapas, apberiet ar zemi un tad aplaistiet. Lai gan attīstības process būs mazliet lēnāks, dārzeņa saknes būs daudz stiprākas un šādas gadījums jums pat būs daudz izdevīgāks.

Ja gadījumā stādīšanas brīdī dīgstiem ir vairāk nekā divas lapiņas, varat noplēst nevajadzīgās lapiņas nost un droši stādīt tāpat. Tikai atcerieties, ka vietas, kurās noplēsāt lapiņas, nepieciešams apstrādāt ar aktivēto ogli vai briljantu zaļo šķīdumu.

LASI VĒL: 9 noslēpumi, kā izaudzēt lielas zemenes

Piparu stādi iztiepušies. Ko darīt?

Pāraugušos piparu stādus iespējams mazliet saīsināt, bet to var darīt tikai tad, ja līdz iestādīšanas brīdim vēl ir daudz laika. Ja dīgsts aug nelielā trauciņā, tad droši varat tos pārstādīt daudz lielākā (šādā gadījumā nevajadzētu tos vairs apgriezt). Ar pipariem jābūt ļoti uzmanīgiem, lai pārstādīšanas laikā tos netraumētu. Maigi pārceliet to lielākā podiņā, raugoties, lai saknes netiktu aizskartas. Līdzko pipari būs pārcietuši šo stresu, tie pārstās apmēram nedēļu augt. Šis laiks būs tieši noderīgs, lai sagaidītu pārstādīšanas brīdi.

Kāpostu stādi izstiepušies. Ko darīt?

Tie, kas kāpostus audzē ar pārstādīšanas metodi, noteikti ir pazīstami ar šo problēmu. Te gan ir jāatpazīst, kad var teikt, ka dīgsts ir pāraudzis. Parastam stādam jābūt ar četrām līdz piecām lapiņām, ne vairāk par 15 cm (agrie) un līdz 20 cm (vidējie un vēlie). Ja nu gadījumā stāds ir dikti pāraudzis, pārstādīšanas brīdī to būs nepieciešams iestādīt daudz dziļāk (atkal atceroties, ka lapiņas stādīt zemē nevajag – ja tādas ir stādīšanas vietā, noplēsiet tās nost). Ar kāpostiem neiesakām veikt dažādas manipulācijas, kādas iespējams veikt ar citiem augiem. Pārauguši kāpostu stādi varētu izskatīties kā “izmežģītas potītes”. Nekādā gadījumā nemēģiniet šīs “potītes” ielikt atpakaļ pareizajā vietā. Labāk vienkārši iestādiet tās zemē, apberiet ar augsni un miers.

Jums noderēja mūsu raksts? Tad noteikti dalieties arī ar citiem lasītājiem!

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru