Kas notiek ar organismu 24 stundu laikā pēc enerģijas dzēriena izdzeršanas?

Pēc 30 – 50 minūtēm: kad esat izdzēruši dzērienu un organisms ir pilnībā absorbējis kofeīnu, aknas uz to reaģē, paātrinot cukura uzsūkšanu.

Tieši šajā laikā organisms uzsūc cukuru, ko saturējis dzēriens. Daudzi uzskata, ka kofeīns tiek uzsūkts 45 minūšu laikā pēc lietošanas, tomēr šis process var ievilkties, ja dzēriens ticis lietots kopā ar ēdienu. Aknas sašķeļ koefīnu, un kofeīns pats par sevi patiešām paaugstina cukura līmeni asinīs.

Kofeīns, piemēram, var izraisīt kritisku cukura līmeņa pazemināšanos asinīs diabētiķiem. Interesanti, ka kofeīns, spriežot pēc visa, labvēlīgi ietekmē aknas, bet kafijas lietošanu nereti sasita ar aknu saslimšanu un aknu vēža riska samazināšanu. Un tomēr, enerģētiskie dzērieni šādu iedarbību neatstāj.

LASI VĒL: Enerģijas dzēriens un deguna pilieni ir nesavienojami! Kādas zāles ar ko nedrīkst jaukt

Pēc 60 minūtēm: pēc stundas jūs visticamāk sajutīsiet “cukura izmaiņas”  – dotajā periodā cukura līmenis asinīs sāk samazināties, un kofeīna efekts norimst.

Daudzi zinātnieki nepiekrīt tādam stāvoklim kā “cukura izmaiņas”. Cilvēki bieži domā, ka zina, kad cukura līmenis asinīs samazinās vai palielinās, bet tomēr tas tā nav.

Ēdiena lietošana liek jums justies nogurušiem citu iemeslu dēļ, un mēs patiešām no kofeīna saņemam mierinājumu, kas var sākties aptuveni šajā laikā. Tāpat parādās tāda kā krituma sajūta, kad izbeidzas laimes hormona darbība, kas cirkulē galvas smadzenēs.

Pēc 5 – 6 stundām: kofeīna krišanās periods. Tieši tik daudz laika organismam ir nepieciešams, lai samazinātu kofeīna koncentrāciju asinīs par 50 %. Sievietēm, kas lieto kontracepcijas tabletes, šis laiks palielinās divas reizes. Dotais laiks ir attiecīgi cilvēkiem ar normālu ķermeņa svaru. Kontracepcijas tabletes palielina krišanās periodu par divām reizēm, kaut gan tas ne vienmēr tā notiek, bet visbiežāk ir atkarīgs no lietotā preparāta.

Grūtniecība, aknu bojājumi un citu preparātu lietošana var palēnināt kofeīna izvadi no organisma.

Ļoti svarīgi: bērniem un pusaudžiem krišanās periods būs ilgāks. Tādā veidā kofeīns asinīs paliek ilgāk un tā koncentrācija būs augstāka, salīdzinājumā ar pieaugušajiem. Tieši tāpēc kofeīnu saturoši dzērieni bieži bērniem izraisa uzvedības problēmas un trauksmi.

Pēc 12 stundām: 12 stundas pēc enerģijas dzēriena lietošanas lielākajai daļai cilvēku kofeīns ir pilnībā izvadīts no asinīm, precīzs ātrums un laiks ir atkarīgs no paša cilvēka.

Kā jau tika minēts iepriekš, tas neattiecas uz bērniem un pusaudžiem.

LASI VĒL: Ārste noliedz mītus: gāzēts minerālūdens nepalielina celulītu

Pēc 12 – 24 stundā:  sākas spēku zuduma posms un nepieciešamība pēc kārtējās kofeīna devas. Rodas arī citi simptomi – galvassāpes, aizkaitināmība un aizcietējumi.

Kofeīna trūkuma simptomi, kā likums, nav tik briesmīgi, kā daudzi uzskata. Simptomi var ilgt līdz pat 9 dienām un ir atkarīgi no lietotā kofeīna daudzuma. Katrs cilvēks ir savādāks, protams, daudziem simptomiem ir viegli pārejošs raksturs.

Pēc 7- 12 dienām: pētījumi liecina, ka dotajā laikā organisms kļūst noturīgs pret ikdienas kofeīna devām. Ar laiku cilvēka organisms pierod pie kofeīnu, tāpēc rodas nepieciešamība pēc palielinātām devām, lai sasniegtu iepriekšējo efektu.

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru