Karsto ēdienu top-10 svētku galdam

Pīle ar mandarīniem

Agrāk galvenais svētku cienasts bija pīle ar āboliem. Tagad ir vēl labāks variants – ar mandarīniem. Ja jūs baidāties, ka jūsu putns būs sauss vai ciets, tad ievērojiet šai receptei. Viss izdosies!

Sastāvdaļas

Pīle — 1,5 kg
Mandarīni — 10 gab.
Kivi — 3 gab.
Sojas mērce — 3 ēdamkarotes
Medus — 1 ēdamkarote
Sāls un pipari pēc garšas
Zaļumi rotāšanai
Ūdens — 5 ēdamkarotes

Pagatavošana

Sagatavojiet pīli. Ierīvējiet putnu ar garšvielām pēc jūsu izvēles. Atstājiet uz 2 – 3 stundām nostāvēties.
Samaisiet 1 mandarīna sulu ar sojas mērci un medu. Ar šo maisījumu apsmērējiet pīli. Atstājiet nostāvēties vēl 1 stundu.
Notīriet visus augļus. Piepildiet ar tiem putnu. Griezuma vietu nostipriniet ar pāris zobu tīrāmajiem kociņiem.
Cepamformā ieklājiet alumīnija foliju. Pa virsu uzlieciet pīli. Aplejiet ar pārpalikušo medus mērci. Pievienojiet pāris karotes ar ūdeni.
Iestatiet cepeškrāsni uz 180 °С. Lieciet putnu cepties uz aptuveni 2,5 stundām. 30 minūtes pirms cepšanas beigām izņemiet zobu tīrāmos kociņus.
Jau gatavu ēdienu var izrotāt ar svaigiem mandarīniem un zaļumiem. Putnu pasniedziet veselu, lai visi viesi varētu izbaudīt skaistumu. Bet pēc tam sagrieziet to gabaliņos, lai pienāktu arī kārta skaistumu pagaršot.

Cūkgaļas rulete ar pildījumu

Cūkgaļas rulete ar rīsiem

Aizmirstiet par mazajām uzkodu ruletītēm ar pildījumu. Ir pienācis laiks uztaisīt fantastisku cūkgaļas ruleti ar sulīgu pildījumu. Daudzi baidās par to, vai pildījums būs jēls laikā, kad gaļa jau būs gandrīz gatava. Bet šajā receptē par visu ir padomāts.

Sastāvdaļas

Cūkas krūtiņa — 1 kg
Šķiņķis — 100 grami
Rīsi — 100 grami
Vistu akniņas — 100 grami
Šampinjoni — 100 grami
Sīpoli — 1 gab.
Ķiploks — 2 daiviņas
Rozīnes — 2 ēdamkarotes
Olas — 1 gab.
Sasmalcināti pētersīļi — 1 ēdamkarote
Sviests — 1 ēdamkarote
Citrona miziņa — 1 tējkarote
Sāls, pipari pēc garšas
Augu eļļa — 20 ml
Cietais siers — 75 grami

Pagatavošana

Rīsus vāriet pusgatavus.
Sasmalciniet sīpolus. Apcepiet dārzeni augu eļļā. Sīpolam pievienojiet sasmalcinātu šķiņķi, kā arī vistas akniņas. Visu apcepiet. Ieberiet sasmalcinātas sēnes. Visu kārtīgi apcepiet.
Sēnēm pievienojiet arī gaļu un sasmalcinātu ķiploku, citrona miziņu, rozīnes, zaļumus un rīsus.
Atdzisušajam pildījumam pievienojiet vistas olu un ieberiet sarīvētu sieru. Izmantojiet garšvielas pēc izvēles. Visu samaisiet.
Vistas krūtiņu izklapējiet. Izklājiet gaļu. Izklājiet gaļas masu vidū un sarullējiet ruleti. Apsieniet to ar diegu.
Cepamformu iesmērējiet ar sviestu. Ielieciet tajā ruleti. Novietojiet ar šuves vietu uz leju. Pa virsu gaļai uzberiet garšvielas. Plāti apklājiet ar alumīnija foliju.
Iestatiet cepeškrāsni uz 200 °С. Lieciet gaļu cepties uz 2 stundām.
Šī ēdiena priekšrocība ir tāda, ka tā ir garšīga jebkurā veidā. Ja jums liekas, ka gaļai pietrūkst mērces, varat to paši pagatavot.

Pildīti vistas stilbiņi

Un atkal jau vistas gaļas ēdiens. Šoreiz kaut kas oriģinālāks. Piepildiet vistas stilbiņus ar sēnēm un pistāciju riekstiem. Ticiet, šis cienasts no svētku galda pazudīs visātrāk.

Sastāvdaļas

Vistu stilbiņi — 10 gab.
Saldais krējums — 100 grami
Pistāciju rieksti — 100 grami
Sēnes — 100 grami
Sīpols — 1 gab.
Burkāni — 1 gab.
Ķiploks — 2 daiviņas
Augu eļļa — 3 ēdamkarotes
Sojas mērce — 2 ēdamkarotes
Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana

Burkānu sarīvējiet. Sasmalciniet sīpolus, kā arī sēnes. Visu apcepiet eļļā. Nomazgājiet vistu stilbiņus. Nosusiniet ar papīra dvieļiem. Noņemiet ādu līdz locītavai. Tagad nogrieziet gaļu no kaula un lieciet bļodā. Rūpīgi nogrieziet kauliņu pirms locītavas. Svaigo gaļu samaliet. Sasmalciniet pistāciju riekstus. Ieliejiet bļodā saldo krējumu. Pievienojiet garšvielas. Samaisiet malto gaļu ar apcepto masu. Piepildiet stilbiņa ādu ar oriģinālo pildījumu. Pārkārtojiet visu uz pannas.
Atsevišķi savienojiet 1 ēdamkaroti augu eļļas un sojas mērci. Pievienojiet sagrieztu ķiploku. Ar maisījumu sasmērējiet stilbiņus. Ēdienu apklājiet ar alumīnija foliju.
Uzstatiet temperatūru uz 170 °С. Trauku ar ēdienu liekam cepeškrāsnī uz 40 minūtēm. Pēc tam noņemiet alumīnija foliju un atstājiet trauku cepeškrāsnī vēl pāris minūtes.
Lai kādas arī nebūtu piedevas, stilbi saderēs ar jebko. Stilbiņu pildījums sanāk aromātisks un sulīgs.

Liellopu gaļas medaljoni

Tā nu ir iznācis, ka liellopu gaļas ēdieni mūsu platuma grādos nav iemantojuši īpašu popularitāti. Ir pienācis laiks to mainīt. Zemāk pieejamā, vieglā recepte palīdzēs jums padarīt savu svētku galdu vēl labāku.

Sastāvdaļas

Liellopu gaļas fileja — 200 grami
Gaļas buljons — 500 grami
Baltvīns — 250 grami
Saldais krējums — 100 grami
Kausētais siers — 250 grami
Šalotes sīpols — 25 grami
Kaltēts estragons — 1/2 ч. л.
Augu eļļa – 20 ml
Sāls, pipari pēc garšas
Ķiploks – 3 daiviņas.

Pagatavošana

Sagrieziet liellopu gaļu medaljonos. Katram no tiem jāuzber pipari, kā arī sāls.
Uzkarsējiet eļļu. Lieciet cepties sasmalcinātus ķiplokus un sagrieztu sīpolu. Kad dārzeņi ir gandrīz gatavi, pievienojiet estragonu. Pagaidiet vēl 10 minūtes.
Pievienojiet baltvīnu. Lai masa pāris minūtes pavārās. Ielejiet buljonu. Pasautējiet vēl 10 minūtes.
Ielejiet saldo krējumu un ieberiet sarīvētu sieru. Samaziniet liesmu tiklīdz siers ir izkusis.
Apcepiet gaļu.
Izkārtojiet liellopu gaļu cepšanas formā. Lieciet ēdienu cepeškrāsnī uz 20 minūtēs 180 °С temperatūrā.
Gatava gaļa ir jāaplej ar mērci un jāpasniedz kā karstais ēdiens. Maigā liellopu gaļa uz galda pārspēs cūkgaļu, pie kuras visi ir tā pieraduši.

Skumbrija ar papriku

Nav nekāds noslēpums, ka svētku laikā daudzi priekšroku dod zivju ēdieniem. Nav nemaz tik daudz oriģinālas, ekonomiskas receptes. Ja jums gribas šoreiz pagatavot kaut ko jaunu, tad šoreiz pamēģiniet pagatavot skumbriju.

Sastāvdaļas

Skumbrija — 1 kg
Paprika – 2 gab.
Tomāti – 500 grami
Rīvmaize – 60 grami
Augu eļļa – 20 ml
Citrons dekorēšanai
Sāls, zaļumi un pipari pēc garšas

Pagatavošana

Notīriet papriku. Sagrieziet to, un arī tomātus. Atsevišķi apcepiet, līdz gatavi. Attīriet skumbriju. Gar zivs muguru veiciet dziļu iegriezumu. Piepildiet skumbriju ar papriku. Pievienojiet garšvielas. Ar sviestu iesmērējiet cepamo foru. Pārlieciet tajā zivi. Apberiet ar tomātiem un rīvmaizi.
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 °С. Lieciet zivi cepeškrāsnī cepties, līdz tā gatava.
Zivi pasniedz veselu, vēl karstu. Kā dekoru izmanto daiviņās sagrieztu citronu un sasmalcinātus zaļumus.

Cepts trusis

Maigā truša gaļa ir lieliska jebkādā veidā. Bet ceptais variants pārspēj visus rekordus. Pagatavojiet to kopā ar kartupeļiem un izbaudiet!

Sastāvdaļas

Trusis — 2–2,5 kg
Kartupeļi — 1 kg
Burkāns — 1 gab.
Mājas majonēze — 3 ēdamkarotes
Augu eļļa – 1 ēdamkarote
Ūdens – 400 ml
Sāls, pipari, zaļumi pēc garšas
Sīpols – 2 gab.

Pagatavošana

Gaļu sagrieziet gabalos.
Notīriet dārzeņus. Tagad sagrieziet tos daiviņās.
Izkārtojiet sīpolus, burkānus, kā arī kartupeļus uz ar sviestu apsmērētas cepšanas formas. Pa virsu izkārtojiet gaļas gabalus.
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 °С.
Atšķaidiet mājas majonēzi ar ūdeni. Aplejiet ar iegūto masu truša gaļas gabalus. Pievienojiet sāli, kā arī piparus. Apberiet ar zaļumiem.
Lieciet cepeškrāsnī cepties uz divām stundām.
Tā patiešām ir vissulīgākā gaļa, kādu jums ir nācies nogaršot. Turklāt nebūs jādomā par piedevām: kartupeļi jau ir gatavi.

Cūkgaļa ar žāvētām aprikozēm

Mēs iesakām nopirkt cūkgaļas lāpstiņu vai arī šķiņķi. Pēc šīs receptes pagatavotā gaļa būs gan ļoti sulīga, gan arī maiga. Bet, pateicoties žāvētajiem augļiem, smarža būs vienkārši satriecoša!

Sastāvdaļas

Cūkgaļa — 1 кg
Žāvētas plūmes un aprikozes – pa 12 gab. no katra
Ķiploks – 5 daiviņas.
Sinepes – 2 ēdamkarotes
Augu eļļa – 1 ēdamkarote
Sāls, pipari, paprika – pa 1 tējakarotei no katra

Pagatavošana

Nomazgājiet cūkgaļu. Nosusiniet ar papīra dvieļiem.
Žāvētos augļus aplejiet ar vārošu ūdeni. 5 minūtes nogaidiet. Nolejiet ūdeni no žāvētajiem augļiem.
Cūkgaļā veiciet iegriezumus. Ielieciet sagatavotās aprikozes un plūmes.
Samaisiet sasmalcinātu ķiploku ar papriku, maltiem melnajiem pipariem, kā arī sāli. Ar šo maisījumu vajag apsmērēt gaļu. Pēc tam apsmērējiet to arī ar sinepēm. Ietiniet gaļu alumīnija folijā. Lieciet to ledusskapī uz pāris stundām. Ideālā gadījumā – uz visu nakti.
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 °С. Lieciet gaļu formā kopā ar augu eļļu, cepiet 1, 5 stundu, līdz gaļa gatava. Izslēdziet cepeškrāsni, bet atstājiet gaļu tur vēl uz pusstundu.
Var mierīgi aizmirst par karbonādēm vai gaļu franču gaumē. Šādu cienastu pagtavot ir ļoti viegli, ja vien būtu vēlēšanās. Bet iemesls jums noteikti atradīsies.

Mēs ar prieku padalījāmies ar jums ar šīm receptēm. Šo izlasi obligāti saglabājiet un aizsūtiet arī draudzenēm. Lai arī viņas beidzot atsakās no vecām, garlaicīgām receptēm.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru