Kanāda samazinās pagaidu ārvalstu darba ņēmēju skaitu

Premjerministrs Džastins Trudo ir paziņojis, ka plāno samazināt Kanādā ielaižamo mazatalgotu, pagaidu ārvalstu darbinieku skaitu.

Trudo to paziņoja pirmdien, valdības izbraukuma sanāksmes otrajā dienā, kad viņa komanda izstrādā savu rudens darba kārtību.

Tas tiek darīts laikā, kad Kanāda cīnās ar strauji augošo iedzīvotāju skaitu, kas, kā apgalvo ekonomisti, ir radījis spriedzi mājokļu un sabiedrisko pakalpojumu, piemēram, veselības aprūpes jomā.

Saskaņā ar federālās statistikas datiem Kanādas iedzīvotāju skaita pieaugumu pagājušajā gadā lielākoties – aptuveni par 97 % – noteica imigrācija.

Trudo viņa valdība ir kritizēta par imigrācijas palielināšanu, neveicinot pakalpojumu vai mājokļu celtniecību.

Tajā pašā laikā Kanādas bezdarba līmenis pēdējos divos mēnešos ir pieaudzis līdz 6,4 %, un tiek lēsts, ka bez darba visā valstī ir 1,4 miljoni cilvēku.

Preses konferencē Trudo sacīja, ka, ņemot vērā izmaiņas darba tirgū, viņš plāno pārskatīt pagaidu ārvalstu darba ņēmēju programmu.

“Tas nav godīgi pret kanādiešiem, kuri cenšas atrast labu darbu, un tas nav godīgi pret šiem pagaidu ārvalstu darba ņēmējiem, pret dažiem no kuriem slikti izturas un kurus ekspluatē,” viņš teica.

Pagaidu ārvalstu darba ņēmēju programma ļauj darba devējiem Kanādā pieņemt darbā ārvalstniekus, lai aizpildītu pagaidu darba vietas, ja kvalificēti kanādieši nav pieejami.

Šo programmu ir kritizējuši darba aizstāvji un nesen arī ANO, kas šomēnes ziņojumā to nosauca par “augsni mūsdienu verdzības formām”.

Pēdējos gados darba devēji ir strauji palielinājuši programmas izmantošanu dažādās nozarēs, sākot no lauksaimniecības un beidzot ar būvniecību.

Daļēji tas ir saistīts ar programmas ierobežojumu atvieglošanu, lai palīdzētu uzņēmumiem risināt darbaspēka trūkumu pēc Kovid pandēmijas.

Saskaņā ar Kanādas Nodarbinātības un sociālās attīstības centra (ESDC) datiem 2023. gadā tika piešķirtas gandrīz 183 820 pagaidu ārvalstu darba ņēmēju atļaujas – par 88 % vairāk nekā 2019. gadā.

ESDC pirmdienas paziņojumā kritizēja darba devējus par programmas izmantošanu, lai “apietu talantīgu darbinieku pieņemšanu darbā Kanādā”.

Izmaiņas ietvers atteikšanos apstrādāt dažas darba atļaujas reģionos, kur bezdarba līmenis ir 6 % vai augstāks, ar izņēmumiem attiecībā uz sezonāliem pārtikas un lauksaimniecības darbiem, būvniecību un veselības aprūpi.

Kopumā plāns samazinās to ārvalstu pagaidu darba ņēmēju ar zemu atalgojumu īpatsvaru, kurus darba devēji var pieņemt darbā, no 20 % līdz 10 % no kopējā darbaspēka.

Izmaiņas stāsies spēkā 26. septembrī.

Šā gada sākumā Kanādas valdība norādīja, ka pirmo reizi valsts vēsturē plāno samazināt kopējo pagaidu rezidentu skaitu.

Ierobežojums attieksies uz ārvalstu darba ņēmējiem, kā arī starptautiskajiem studentiem un patvēruma meklētājiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru