Jauni fakti krāpnieka un “donžuāna” Daira Ābola lietā; Iesniegumu kļūst arvien vairāk

Septiņu mēnešu laikā daudz kas Daira lietas izmeklēšanā ir mainījies. Piemēram, pieaudzis cietušo skaits un izkrāptās naudas apmērs.

Egita Stāmure strādā Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldē, kura atbild par ekonomisko noziegumu izmeklēšanu. Viņa stāsta, ka senāk cietušo iesniegumi bija izkaisīti teju pa visiem galvaspilsētas policijas iecirkņiem, tagad tie atrodas viena izmeklētāja rokās.

Stāmure pastāstīja, ka turpinās pirmstiesas izmeklēšana un noskaidroti 42 cietušie cilvēki, kuriem nodarīts materiālais zaudējums vairāk nekā 63 000 eiro apjomā.

Šie procesi ir saistīti ar Ābola remontdarbu „biznesu”. Policija vīrieti tur aizdomās par krāpšanu. Procesa izmeklēšanas laikā Ābols divus mēnešus pavadīja apcietinājumā. Tiesa viņam bija noteikusi stingrāko drošības līdzekli.

Policiste stāsta, ka janvārī Dairis atkal aizturēts jau cita kriminālprocesa sakarā.

Policija, redzot, ka vīrietis turpina negodīgo dzīvi, lūgusi tiesai viņu atkal apcietināt. Bet tiesa uzskatīja, ka visbargākā drošības līdzekļa piemērošana nav samērīga ar izdarītā nozieguma raksturu un kaitīgumu. Tāpēc Ābols ir uz brīvām kājām.

Tikmēr policija strādā. Stāmure saka, ka nostiprina pierādījumus un gatavojas lietu virzīt uz prokuratūru apsūdzību uzrādīšanai. Raksturojot vērienīgo procesu, Stāmure neslēpj, ka tik vērienīgu shēmu izmeklē pirmo reizi.

“Konkrēti tādu gadījumu, ka viena persona pēc vienas shēmas [darbojas], mūsu nodaļā nav,” teica Stāmure. “Bet jāņem vērā, ka sākotnēji.. aizdomās turētā persona bija solījusi atmaksāt šo naudu. Šķietami varētu likties kā civiltiesisks darījums, jo persona nav veiksi darbus, taču ir saņēmusi naudu par to. Taču, skatoties kopsakarā šīs lietas, tad mēs redzam pavisam citu ainu.”

Ir viens kriminālprocess, kas jau sasniedzis beigu stadiju.

Proti, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā Ābols pie atbildības saukts par piesavināšanos.

Tiesnesim Imantam Dzenim kopš pērnā gada nogales šajā krimināllietā ir iedevies novadīt tikai trīs tiesas sēdes. Tiesu portālā lasāms, ka visas beigušās ar sēdes atlikšanu.

Tiesas kancelejas vadītāja Dace Priede informēja, ka pēc sazināšanās ar tiesas sastāvu publiski var pateikt tikai to, ka tiesas sēde ir nozīmēta uz 16.augustu pulksten 10 un ka tiesas sēde ir atklāta.

Par lietas un apsūdzību būtību tiesā runāt nevēlas.

Nedaudz runātīga ir prokuratūra. Apsūdzības uzturētāju pārstāve Aiga Eiduka rakstiski paskaidroja, ka apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts par piesavināšanos. Lietā ir četras epizodes, un noziegumi pastrādāti 2014. un 2015.gadā.

Kad Latvijas Radio šo stāstu veidoja janvārī, ar Dairi Ābolu sazināties neizdevās. Visi viņa telefona numuri, kuri bija norādīti sludinājumos internetā, klusēja. Pusgadu vēlāk vīrieti izdodas sazvanīt. Kas ir viņa advokāts, Ābols sarunā neatklāja un nolika telefona klausuli.

Jautāti policijā, kāds sods vīrietim draud, Stāmure saka, ka par krāpšanu lielā apmērā viņam draud brīvības atņemšana līdz 10 gadiem. Runājot par sievietēm, kuras pielūdzēja dēļ iekūlušās parādos, policiste saka, ka katram pašam kritiski jāizvērtē piedāvājumi un solījumi.

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Alberts</cite>

    Tagad skatos un domāju, kas jums ir.. visu dara labi, ātri, kvalitatīvi, Saka īsto vārdu utt.. perfekts cilvēks ar zelta rokām.

Pievienot komentāru