Jau sen meklēju veidu kā pilnveidot ierastos ēdienus bez īpašiem tēriņiem… Dalos ar recepti!

1Klasiskā Boloņas mērce

SASTĀVDAĻAS

  • 250 g maltās gaļas
  • 8 vidēja izmēra tomāti
  • 1 paliela ķiploku daiviņa
  • 100 g parmezāna siera
  • pusglāze sarkanvīna
  • melnie pipari
  • baziliks

PAGATAVOŠANA

  1. Pannā ielejiet mazliet olīveļļas un apcepiet tajā gaļu.
  2. Maltajai gaļai klāt pielejiet sarkanvīnu. Nepieciešams, lai viss šķidrums gatavošanas laikā iztvaiko.
  3. Noņemiet no tomātiem miziņas. To var ļoti viegli izdarīt, ja tomātus iepriekš aplej ar verdošu ūdeni. Tomātus sagrieziet kubiciņos un pievienojiet klāt maltajai gaļai. Neiesakām mērces pagatavošanai izmantot koncentrētu tomātu pastu, labāk lietojiet svaigus tomātus.
  4. Visu kārtīgi pārmaisiet un tvaicējiet vismaz 20 – 30 minūtes.
  5. Pēcāk pievienojiet klāt sasmalcinātus ķiplokus un garšvielas pēc izvēles.
  6. Parmezānu nepieciešams uzbērt pašās beigās, kad mērce jau būs pārlieta pāri makaroniem.

2Carbonara mērce

SASTĀVDAĻAS

  • 200 g bekona
  • 1 paliela ķiploku daiviņa
  • 4 ēdamkarotes 10% saldā krējuma
  • 50 g parmezāna siera
  • 6 olas dzeltenumi
  • melnie pipari

PAGATAVOŠANA

  1. Sagrieziet bekonu strēmelēs un apcepiet tos nelielā daudzumā saldā krējuma.
  2. Pievienojiet sasmalcinātus ķiplokus.
  3. Olas dzeltenumus saputojiet kopā ar saldo krējumu un šo maisījumu smalkā strūklā ielejiet iekšā tikko pagatavotos makaronos, lai šī masa sabiezētu.
  4. Lieciet makaronus uz trauka, apberiet ar parmezānu, maltiem melnajiem pipariem un bekona gabaliņiem.

3Tomātu un jūras velšu mērce

SASTĀVDAĻAS

  • 350 g jūras velšu pēc savs izvēles
  • 8 svaigi tomāti
  • 2 ķiploku daiviņas
  • 1 neliela pētersīļu buntīte (varat izmantot arī kaltētus)
  • čilī pipars vai paprika pēc izvēles
  • 2 ēdamkarotes baltvīna
  • olīveļļa pēc garšas

PAGATAVOŠANA

  1. Jūras veltes vāriet 2 – 3 minūšu garumā. To buljonu varat izmantot pēcāk, lai uzvārītu makaronus.
  2. Ķiplokus un pētersīļus sasmalciniet, pievienojiet mazliet olīveļļas un maisiet tik ilgi, līdz masa sasulojas.
  3. Tomātus attīriet no miziņas un pēcāk uz lielas uguns vienas minūtes garumā apcepiet.
  4. Pievienojiet klāt ķiploku un pētersīļu maisījumu, vēl pāris minūtes paturot uz uguns.
  5. Lieciet makaronus traukos un pāri pārlejiet iegūto tomātu mērci.

4Siera mērce ar kabačiem

SASTĀVDAĻAS

  • 150 g gorgonzola zilā siera
  • 1 kabacis
  • 200 ml 10% saldā krējuma
  • maza diļļu buntīte
  • parmezāns pēc izvēles

PAGATAVOŠANA

  1. Kabaci sagrieziet mazās daiviņās un apcepiet tos. Pievienojiet tiem klāt sāli un dilles.
  2. Sieru sagrieziet kubiciņos. Uzsildiet saldo krējumu un tam klāt pievienojiet siera gabaliņus. Pagaidiet, līdzko tas būs pilnībā izkusis. Iesakām labāk pat izvēlēties divas siera šķirnes un ņemt tikai tādas, kuras labi kūst.
  3. Makaronus pasniedziet skaistos šķīvjos, pa virsu uzlejiet siera mērci un izklājiet kabača gabaliņus. Ēdienam pāri pārkaisiet sarīvētu parmezāna sieru.

5Sēņu mērce

SASTĀVDAĻAS

  • 300 g svaigu šampinjonu
  • 150 g cūkas krūtiņas
  • 300 ml 20% saldā krējuma
  • 1 tējkarote maltu muskatriekstu
  • sāls
  • melnie pipari
  • parmezāna siers

PAGATAVOŠANA

  1. Cūkgaļu sagrieziet gabaliņos, bet šampinjonus šķēlītēs.
  2. Gaļu cepiet tik ilgi, līdz tā paliek zeltaini brūna.
  3. Atsevišķi apcepiet sēnes. Pievienojiet tām klāt sāli un pēcāk arī pašu gaļu. Visu kārtīgi pārmaisiet.
  4. Lieciet saldo krējumu vārīties un neilgi pirms tā sāks burbuļot, pievienojiet masai klāt parmezānu un malto muskatriekstu. Visu kārtīgi pārmaisiet un līdzko saldais krējums būs sabiezējies, noņemiet to nost no uguns.
  5. Makaronus lieciet uz traukiem, uzlejiet saldā krējuma mērci un pa virsu lieciet sēnes un gaļas gabalus.

6Pesto mērce

SASTĀVDAĻAS

  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1 bazilika buntīte
  • 1 ķiploku daiviņa
  • 40 g ciedru riekstu
  • 50 g parmezāna siera
  • sāls

PAGATAVOŠANA

  1. Blenderī lieciet baziliku, ķiplokus un ciedru riekstus. Pēc garšas pievienojiet klāt sāli un pielejiet arī olīveļļu.
  2. Visas sastāvdaļas sasmalciniet tik ilgi, līdz iegūta viendabīga masa. Tad lieciet klāt sieru un vēlreiz visu kārtīgi samaisiet.
  3. Pievienojiet gatavo mērci pie makaroniem.

Lai pagatavotu katru no šīm mērcēm, nebūs jātērē daudz laika un jāiegulda pārlieku liela piepūle. Turklāt, šīs mērces saskan kopā ne tikai ar makaroniem, bet arī ar rīsiem. Vēl viens ieteikums – kad makaroni ir izvārījušies, nekādā gadījumā nevajadzētu tos noskalot ar ūdeni. Uzreiz lieciet makaronus uz šķīvjiem, pievienojiet klāt kādu no gardajām mērcēm un izbaudiet maltīti!

Labu apetīti! Noteikti dalieties arī ar saviem draugiem!

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru