Ja Jāņu naktī nosit žurku; tur olu padusē; raganas pakaļu sadedzina… Dīvainākie Līgo nakts un Jāņu ticējumi

Viens no lielākajiem Latvijas portāliem LA.lv ir sagatavojis veselu virkni ar tautas ticējumiem, zīlēšanu un paražām, kas attiecas tieši uz Līgo un Jāņiem. 

Pārlapojot latviešu tautas ticējumus par Jāņu laiku, starp jau zināmajiem – auglību, veselību un pārticību nesošajiem – atrodami arī tādi, kas ne vien palīdzēs sievu vai vīru pieburt, bet arī kaimiņam mantu noskaust. Mūsu priekštečiem nekas nav bijis svešs. Izmēģiniet arī jūs, varbūt veiksies.

Ticējumi atlasīti no profesora Pētera Šmita sakārtotajiem sējumiem “Latviešu tautas ticējumi”.

Nosit žurku, iegūst gaišredzību

Jāņa naktī vīzes jāapaun ačgārniski, ar purniem uz papēžiem, tad jāsatinas baltā palagā un jāuzmeklē papardes zieds. Tad var iet, kur grib, un darīt, ko grib, neviens neredz.
Jāņa naktī jāiziet uz papardēm un jāpaklāj zīda nēzdodziņš. Papardes ziedot ziedus nobirdina zīda nēzdodziņā. Nēzdodziņš ir jāaizsien un jāpaglabā. Tad visu var zināt, kas pasaulē notiek.

Uz slotas kātu Jāņu naktī ir jālec 8 reizes ap 8, kas ir uzvilkts uz zemes. Tanī laikā nedrīkst sarunāties un arī ne smieties. Kad ir to izdarījis, tad uz slotas kāta jāšus ir jāaizlec līdz tuvākam papardes pudurim, bet tikai vienam: tad tas redzēs papardes ziedu ziedam.

Zāļu vakarā jāiet uz mežu un jānostājas pie kādas papardes. Tēva reizi skaitot, ar dzelzs nūju jāapvelk sev un papardei pēc iespējas liels riņķis un jāgaida līdz paparde uzziedēs. Kas dabūjis papardes ziedu, tas uz visu mūžu laimīgs.

Pa Jāņu nakti vajag stāvēt pie papardes, tad pusnaktī var redzēt žurku uz pīlādža ziediņa papardes galā. Kas žurku var nosist, ziediņu noķert un palikt pagalvē, tas varot redzēt, kas uz priekšu notikšot.

Sarkans krīta riņķis

Pulksten 12-tos Jāņu naktī ziedot svētā paparde, kuras ziedus tanī naktī sanākušie kustoņi – čūskas, vilki, lāči, pūķi, u.c – apēdot. Šie īstenībā esot burvji un raganas. Tas cilvēks, kas šo papardes ziedu apēdot, esot visu mūžu laimīgs. Kas nu vēlas laimīgs tapt bez kādām pūlēm, tas lai iet un apsēžas Jāņu nakti pie svētās papardes un apvelk ar sarkano krītu riņķi, cik tālu sēdēdams var aizsniegt. Šis riņķis aizsargājot pret augšminētiem kustoņiem, kuri arī lūko dabūt ziedu. Kad neesot no riņķa pilnīgi apsargāts, tad cilvēku tūlīt minētie kustoņi nomokot. Tiklīdz kā zieds pilnīgi izplaucis, tad tūlīt jānorauj, šādus vārdus runājot:”Es visu vēlos”.

Dabūto papardes ziedu vajaga glabāt zem kājas, vislabāk aiz ādas. Kam tāds zieds, tas visu zina, kur tik kāds notikums, kur atrodas pazudusi lieta u.t.t.

Ja grib visu zināt, kas pasaulē notiek, Jāņu naktī jāsargā papardes zieds, kad tas pusnaktī uzzied, tas jānorauj, ar nazi jāiegriež rokā un rētā jāieliek zieds, pēc kam vaina jāaizdziedē; tad visu mūžu zinās, kas pasaulē notiek.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru