Entomologs skaidro, kāpēc nedrīkst nonāvēt mājas zirnekļus

Nonāvēt zirnekļus ir ļoti slikta zīme. Šai pārliecībai ir arī bioloģiski iemesli – zirnekļi ir ļoti svarīga ekosistēmas daļa un attīra māju no daudziem kaitēkļiem. Par šo izdevumam The Conversations raksta Mets Bertons, entomoloģijas speciālists no Ziemeļkarolīnas Universitātes.

„Es zinu, ka cilvēkus var būt grūti pārliecināt, tomēr ļaujiet man mēģināt. Nenogaliniet nākamo zirnekli, kuru ieraudzīsiet savās mājās,” saka Bertons.  „Zirnekļi ir ļoti svarīga jūsu mājas ekosistēmas daļa, tie ir arī pastāvīgi organismi.”

Entomologs kopā ar kolēģiem veicis pētījumu, 50 pilsētas un lauku mājās meklējot kukaiņus. Katrā no tām tika atrasti zirnekļi. Visbiežāk zinātnieki atrada melnās atraitnes vai garkājzirnekļus. Abu grupu zirnekļi taisa zirnekļu tīklus un gaida, kad tajā nonāks upuris.

„Zirnekļi ir visēdāji un tie apēd visu, ko izdodas noķert. Tomēr ļoti bieži tie ķer tieši kaitēkļus un kukaiņus, kas pārnēsā slimības , piemēram, tārpus,” stāsta biologs. „Ir pat tāds lēcējzirnekļu tips, kuri dod priekšroku moskītu asinīm. Tāpēc, nogalinot zirnekļus, jūs ne tikai pārtraucat tā dzīvi, bet arī tiekat vaļā no jūsu mājai ļoti svarīga mednieka.”

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru