Austrumu slimnīcā diskutēs par saslimstības tendencēm ar taukaino aknu hepatozi

Lai aktualizētu jautājumu par vienu no mūsdienu cilvēku dzīvesveida un neveselīgo ieradumu slimību risku – taukainās aknu hepatozes pieauguma tendencēm, diskutētu un dalītos pieredzē profesionāļu vidū,

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā – Latvijas onkoloģijas centra (Hipokrāta ielā 4, Rīgā) konferenču zālē šī gada 3. oktobrī plkst. 13.00 (reģistrācija no plkst.12:00) notiks zinātniski praktiskā konference – „21. GADSIMTA DZĪVESVEIDA BIEDS – TAUKAINĀ HEPATOZE”. Konferences mērķis – aktualizēt aknu taukainās hepatozes problēmu, meklēt mutidisciplināras diagnostikas pieejas un risinājumus.

Aptaukošanās ir viens no galvenajiem riska faktoriem ne-alkohola taukainās aknu slimības attīstībā. Aptaukošanās kļūst par vienu no biežākajiem cirozes iemesliem Eiropā, līdz ar to arī aknu vēža un aknu transplantācijas iemesliem. Ne-alkohola taukainās aknu slimības izplatības tendence ir atšķirīga dažādās etniskās grupās, dažādos reģionos, un atšķirīgās socio-ekonomiskās grupās.

Ne-alkohola taukainās aknu slimības ir pastiprināta tauku uzkrāšanās aknās, kas cieši saistīta ar 2. tipa cukura diabētu, paaugstinātu kardiovaskulāro slimību un dažādu lokalizāciju audzēju risku.

Vairāk kā pusei pieaugušo un trešdaļai bērnu Eiropā ir liekais svars vai aptaukošanās. Lielāka saslimstības tendence ir zemāko sociāli ekonomisko slāņu grupās.

Lielākais riska faktors slimības attīstībā ir neveselīgam dzīvesveidam – par maz fizisko aktivitāšu un pastiprināta kaloriju uzņemšana noved pie liekā svara un tauku uzkrāšanās aknās – ne-alkohola taukainās aknu slimības. Slimībai progresējot, var attīstīties aknu ciroze un aknu vēzis. Saldinātie dzērieni ir viens no lielākajiem cukura avotiem un to lietošana – nozīmīgs aptaukošanās iemesls, turklāt tajos ir maz vai nemaz citu organismam vērtīgu vielu.

Profesionāļu vidū tiek meklēti risinājumi efektīvai ne-alkohola taukainās aknu slimības farmakoloģiskai terapijai, tāpēc Eiropas Aknu slimību pētnieku asociācija (EASL) uzsver, ka ne-alkohola taukainās aknu slimības un tās komplikāciju mazināšanai un novēršanai būtiska nozīme ir noteiktām valstiskām politiskām nostādnēm un rīcībai, īpaši riska grupu populācijā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru