Anda Poikāne “Paēnā”

No 2018.gada 5. septembra – 6.oktobrim mākslas galerijas MuseumLV pirmā stāva izstāžu zālēs (Andreja Pumpura iela 2, Rīgā) būs skatāma mākslinieces Andas Poikānes izstāde “Paēnā”.

Vasaras svelmes nogurdināti meklējam, kur atvilkt elpu un apcerīgi kavēties paēnā. Ēnā zem kokiem, zem ziediem, gaisīgā, rotaļīgā zirdziņa ēnā, vasaras ēnā, kas pāriet septembra pēcpusdienā.

Izstāde ir veltījums apcerei, kas atspoguļota unikālās cilvēka izmēra terakotas (apdedzināts māls bez glazūras) skulptūrās, iespaidīgos papīra trīs dimensiju darbos, zīmējumos un kolāžās.

Kad kāds ir piekusis, tad meklē vietu, kur nomesties. Tā tas ir bijis tūkstošiem gadu. No saules meklēt paēnu, no vēja aizvēju, no trauksmes mieru. “No kurienes kari, no kurienes cīņas jūsu starpā?”, jautā Jēkabs (Jaunā Derība, Jēkaba vēstules 4.nodaļa). Kad piekusušais meklē paēnu, tad uz brīdi ir iestājies pamiers.

Tēlnieces Andas Poikānes izstāde “Paēnā” ir veidota kā vizuāls notikums, kas jāpiedzīvo skatītājiem, jo tā nav vienkārši atskaite par padarīto, bet aicinājums ļauties radītās vides raisītām sajūtām un pārdomām par dzīvi un laiku, meklējot Lielo patiesību. Tā ir kā aizraujoša spēle, kuras galvenais varonis ir izstādes apmeklētājs, kas nonācis mākslinieces radītā pasaulē. Paēna jeb fragments no Liela fragmenta. Daudzas lietas un parādības mēs uztveram fragmentāri, jo saredzēt kopsakarības ir grūti, it sevišķi, ja nav pietiekami liels attālums. Bet pat šķietami saredzot Lielo Patiesību, arī tā ir tikai fragments, jo tikai retais (izredzētais) spēj aptvert vienojošo, kur fragmentu salikums sakūst un saliedējas.

Andas Poikānes izstāde ir viens no veidiem, kā vērot šo pasauli tur viss saskaņojas – apjomīgas trīs dimensiju formas ar zīmējumiem, video darbi ar skulpturālām formām, kustīgi objekti ar nekustīgiem, liels ar mazu, klusums ar skaņu, krāsu, gaismu un uztveramo attālumu. Tā ir vieta, kur būt kopā ar domubiedriem, jo šī kopības burvība un kopdarbība ir patiesā izstādes spēle. Tāda telpa līdzinās audeklam, kurā komponējot attiecības, izaug gleznojums.

Izstāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Video darbu līdzautors ir Raitis Vulfs.

Izstādes iekārtojuma ideja sadarbībā ar mākslinieci Margaritu Budzi.

Izstādes kuratore mākslas zinātniece Eva Rotčenkova.

Papildu informācija:

Mākslas galerija MuseumLV / Andreja Pumpura iela 2, Rīgā

Tālruņa nr.:

(+371) 670 16 602

(+371) 254 09 000

E- pasts:

[email protected]

Interneta resursi:

www.museumlv.com

FACEBOOK: MuseumLV un Grata JJ

YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/museumlvgratajj/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/museumlvgratajj/

TWITTER: https://twitter.com/gratajjmuseumlv

Ieeja izstādē ir bezmaksas.

Darba laiks:

P: 11:00 – 19.00

O: 11:00 – 19.00

T: 11:00 – 19.00

C: 11:00 – 19.00

P: 11:00 – 19.00

S: 11:00 – 17.00

Sv. – slēgts

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru