Tirgus nedēļas kopsavilkums: DAX sasniedz jaunu maksimumu, jo Eiropas Centrālā banka samazina likmes

Akciju tirgi abās Atlantijas okeāna pusēs, visticamāk, noslēgs nedēļu ar pozitīvu noskaņojumu, ko veicināja Eiropas Centrālās bankas (ECB) procentu likmju samazināšana un spēcīgi ASV uzņēmumu ienākumi. Turpretī Ķīnas akcijas turpināja atkāpties, jo optimisms, ko radīja nesenā tirgus trakums, izgaisa.

Gan Eiropas, gan ASV tirgi ir ceļā uz nedēļas kāpumu, savukārt Āzijas tirgi joprojām ir neviendabīgi atšķirīgas ekonomiskās situācijas dēļ. Eiropā DAX ceturtdien sasniedza jaunu augstāko līmeni pēc tam, kad ECB samazināja gada trešo procentu likmi, un Volstrītā turpinājās augšupeja, ko veicināja spēcīgie uzņēmumu peļņas rādītāji.

Eiropa

Eiropas etaloni šonedēļ ir pieauguši, Euro Stoxx 600 pieaugot par 0,98%, Vācijas DAX – par 1,08% un Francijas CAC 40 – par 0,08% pēdējo piecu tirdzniecības dienu laikā. Arī britu FTSE 100 pieauga par 1,59 %, ko veicināja spēcīgs banku akciju pieaugums pēc pozitīviem ASV banku peļņas rezultātiem.

Nozaru līmenī finanšu un rūpniecības nozares bija plašākā pieauguma līderi, jo banku akciju vērtība pieauga, pateicoties optimismam saistībā ar ASV peļņas rezultātiem, bet aizsardzības sektors turpināja palielināties, ņemot vērā nenoteiktību Tuvajos Austrumos.

Turpretī patēriņa un tehnoloģiju nozarēs bija vērojami vājāki rezultāti, ko noteica ievērojams LVMH un ASML akciju kritums pēc neapmierinošiem 3. ceturkšņa peļņas rezultātiem.

Airbus akcijas šonedēļ pieauga par vairāk nekā 12 %, pateicoties baumām par lielu pasūtījumu no Etihad Airways un JP Morgan sniegtajam uzlabojumam, kas veicināja arī Rolls-Royce akciju kāpumu, kā rezultātā nedēļas laikā tās pieauga par 7,3 %. Turklāt lielāko Eiropas banku, tostarp HSBC, UBS, BNP Paribas un Barclays, akciju vērtība pieauga par 1 % līdz 4 %.

Kas attiecas uz peļņas rādītājiem, ASML par saviem rezultātiem ziņoja dienu pirms plānotā termiņa, atklājot, ka tās galvenais rādītājs – ieņēmumi – ievērojami atpaliek no analītiķu prognozēm.

Tās akcijas otrdien kritās par 16 %, kas ir lielākais kritums vienā dienā 26 gadu laikā. Nīderlandes uzņēmums arī samazināja savas 2025. gada prognozes, atsaucoties uz vājāku pieprasījumu, kas, iespējams, saistīts ar eksporta ierobežojumiem Ķīnā.

LVMH līdzīgi ziņoja par ieņēmumu samazinājumu pirmo reizi kopš 2020. gada, kas skaidrojams ar Ķīnas patērētāju pieprasījuma samazināšanos, kā rezultātā tās akcijas nedēļas laikā samazinājās par 7 %.

Eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru turpināja vājināties pēc plaši gaidītā ECB procentu likmju samazinājuma. EUR/USD pāris piektdienas Āzijas sesijā samazinājās nedaudz virs 1,0830, kas ir zemākais līmenis kopš 5. augusta.

Eirozonas inflācija septembrī tika pārskatīta un samazināta līdz 1.7% salīdzinājumā ar 1.8%, salīdzinot ar sākotnēji aplēstajiem 1.8%, tādējādi pastiprinot gaidas par paātrinātu ECB likmju samazināšanas ciklu.

Volstrīta

Arī ASV akciju tirgi, visticamāk, nedēļu noslēgs pozitīvā teritorijā, ko veicinās spēcīgi uzņēmumu peļņas rādītāji un noturīgi tautsaimniecības dati. ASV tehnoloģiju nozares uzņēmumu peļņa sākās ar Netflix, kas pārsniedza tirgus gaidas visos galvenajos rādītājos, kā rezultātā tās akciju cena pēctirdzniecības laikā pieauga par vairāk nekā 5%.

Pēdējo piecu tirdzniecības dienu laikā Dow Jones Industrial Average pieauga par 0,88 %, S&P 500 palielinājās par 0,46 %, bet Nasdaq Composite – par 0,17 %.

S&P 500 indeksā seši no vienpadsmit sektoriem uzrādīja nedēļas pieaugumu, un sektoros, kas gūst labumu no zemākām procentu likmēm, piemēram, komunālo pakalpojumu un nekustamā īpašuma nozarē, pieaugums bija attiecīgi 2,49 % un 1,34 %. No otras puses, tehnoloģiju un enerģētikas nozares akciju rezultāti bija sliktāki, abām samazinoties par vairāk nekā 1 %.

Nvidia akcijas nedēļas sākumā sasniedza visu laiku augstāko līmeni, bet atguva daļu no pieauguma, jo ASV apņēmās turpināt ierobežot mikroshēmu eksportu uz Ķīnu, neraugoties uz joprojām augsto pieprasījumu pēc mākslīgā intelekta GPU.

Lielākā daļa pusvadītāju akciju šonedēļ samazinājās, sekojot ASML straujajam kritumam, jo regulējuma problēmas ietekmēja noskaņojumu.

Gaidāms, ka nākamajā nedēļā vai divās nākamajā nedēļā investori rūpīgi sekos līdzi lielāko tehnoloģiju uzņēmumu gaidāmajiem ceturkšņa peļņas ziņojumiem. Arī Morgan Stanley ziņoja par labiem trešā ceturkšņa rezultātiem, un tās akcijas nedēļas laikā pieauga par vairāk nekā 9 %.

Ieguldījumu bankas peļņa pieauga par 32%, ko veicināja labie rezultāti tās bagātības pārvaldības, akciju tirdzniecības un investīciju banku nodaļās.

Āzijas un Klusā okeāna valstis

Akciju tirgi Āzijas un Klusā okeāna reģionā šonedēļ bija neviendabīgi – Japānas un Ķīnas tirgi bija sarkanā krāsā, bet Austrālijas tirgi saglabāja pozitīvu dinamiku. Nedēļas griezumā Nikkei 225 indekss samazinājās par 1%, ASX 200 pieauga par 0.8%, bet Hang Seng indekss samazinājās par vairāk nekā 4%.

Ķīnas mājokļu ministrijas sniegtā informācija neattaisnoja cerības, tāpēc reģionālo akciju tirgos turpinājās lejupslīde. Tomēr spēcīgāks, nekā gaidīts, IKP pieaugums, kā arī labāki, nekā gaidīts, dati par mazumtirdzniecību, rūpniecisko ražošanu un ieguldījumiem pamatlīdzekļos septembrī veicināja plašu Ķīnas tirgu atveseļošanos piektdien.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru