Ukraina aizliedz izmantot Telegram valsts izdotās ierīcēs: uzņēmuma pārstāvji ir neizpratnē

Ukraina ir aizliegusi izmantot ziņojumapmaiņas platformu Telegram oficiālajās ierīcēs, kas izsniegtas valdības un militārpersonām, kā arī aizsardzības nozares un kritiskās infrastruktūras darbiniekiem.

Valsts Nacionālās drošības un aizsardzības padome (Rnbo) paziņoja, ka tas darīts, lai “mazinātu” draudus, ko rada Krievija, kura 2022. gadā uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

“Telegram aktīvi izmanto ienaidnieks kiberuzbrukumiem un ļaunprātīgas programmatūras izplatīšanai, lietotāju ģeolokācijai un raķešu triecienu korekcijai,” piektdien paziņoja Rnbo.

Paziņojumā BBC Telegram norādīja, ka tā “nekad nav sniegusi ziņojumapmaiņas datus nevienai valstij, tostarp Krievijai”.

Telegram plaši izmanto gan Ukrainas, gan Krievijas valdība un militārie spēki.

Rnbo savā paziņojumā norādīja, ka par aizliegumu tika panākta vienošanās Ukrainas augstāko informācijas drošības amatpersonu, militāro spēku, kā arī likumdevēju sanāksmē.

Tajā teikts, ka militārās izlūkošanas vadītājs Kirils Budanovs ir sniedzis ticamus pierādījumus par Krievijas specdienestu spēju piekļūt Telegram lietotāju personīgajai sarakstei, pat dzēstajām ziņām.

“Es vienmēr esmu atbalstījis un turpinu atbalstīt vārda brīvību, bet Telegram jautājums nav vārda brīvības jautājums, tas ir valsts drošības jautājums,” tika citēts Budanovs.

Rnbo norādīja, ka no aizlieguma tiks atbrīvotas tās amatpersonas, kurām Telegram lietošana ir daļa no darba pienākumiem.

Atsevišķi Rnbo dezinformācijas apkarošanas centra vadītājs Andrijs Kovaļenko uzsvēra, ka aizliegums attiecas tikai uz dienesta ierīcēm, nevis personīgajiem viedtālruņiem.

Viņš piebilda, ka valsts amatpersonas un militārpersonas varēs turpināt uzturēt un atjaunināt savas oficiālās Telegram lapas.

Pagājušajā gadā USAID-Internews veiktā aptaujā tika konstatēts, ka Telegram ir populārākā sociālā platforma Ukrainā ziņu patēriņam, un to izmanto 72 % ukraiņu.

Telegram, kas piedāvā end-to-end šifrēšanu, 2013. gadā līdzdibināja Krievijā dzimušais Pāvels Durovs un viņa brālis.

Gadu vēlāk Durovs pameta Krieviju pēc tam, kad atteicās izpildīt valdības prasības slēgt opozīcijas kopienas šajā platformā.

Pagājušajā mēnesī pret Durovu, kurš ir arī Francijas pilsonis, Francijā tika uzsākta oficiāla izmeklēšana saistībā ar organizētās noziedzības izmeklēšanu.

Viņa lieta ir izraisījusi debates par vārda brīvību, atbildību un to, kā platformas regulē saturu.

Jūlijā Durovs apgalvoja, ka Telegram ir sasniedzis 950 miljonus aktīvu lietotāju mēnesī.

Pēc Ukrainas apgalvojumiem Telegram preses pārstāvis paziņoja, ka uzņēmums “būtu ieinteresēts izskatīt jebkādus pierādījumus, kas apstiprina Budanova kunga apgalvojumus”, piebilstot, ka “cik mums zināms, šādu pierādījumu nav”.

“Telegram nekad nav sniedzis ziņojumapmaiņas datus nevienai valstij, tostarp Krievijai,” piebilda preses pārstāvis.

Telegram arī norādīja, ka “dzēstās ziņas tiek dzēstas uz visiem laikiem un tehniski nav iespējams tās atjaunot”.

Uzņēmums piebilda, ka “visi iespējamie “noplūdušo ziņojumu” gadījumi, kurus Telegram ir izmeklējis, ir bijuši kompromitētas ierīces rezultātā, konfiscējot vai izmantojot ļaunprātīgu programmatūru”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru