Ja ieraugi tādu zemeni, ej prom! Sargi sevi un savus tuviniekus

Tirgos jau visur pārdod zemenes. Neskatoties uz agro ogu briesmīgo kaitējumu, nav iespējams pretoties šim aromātiskajam kārdinātājam. Vispār jau speciālisti apgalvo, ka ir iespējams arī tirgū atrast dabīgu, kvalitatīvu produktu.

Pirmās zemenes, it īpaši siltumnīcā audzētās, nav tik veselīgas, kā pašā sezonas karstumā. Tomēr, tās ir pilnas ar vitamīniem. Zemenēs ir tādi vitamīni kā C, B1 un B2, karotīns, kālijs, kalcijs, fosfors un pat dzelzs, tiesa, nelielos daudzumos. Turklāt zemenē ir vien 35 kcal uz 100 gramiem, tāpēc tās var ēst pat uz nakti!

Doma par neticamiem desertiem, ceptiem izstrādājumiem, piena kokteiļiem un garšīgām brokastīm ar zemenēm, dzen mūs uz tirgu! Lai izvēlētos nogatavojušas un veselīgas ogas bez nitrātiem, apbruņojies ar šīm viltībām.

Kā izvēlēties zemenes? 

  1. Skaties, osti, mēģini!
    Tirgū pārdevēji paši cienā pircējus ar ogām. Un tas ir vispareizākais veids, kā pārbaudīt, vai zemene ir droša.
  2. Uzglabāšana
    Pievērs uzmanību tam, kā zemenes tiek uzglabātas. Tās var būt safasētas atsevišķos plastmasas iepakojumos vai arī atrodas kastēs. Ja ogas ir sākušas sulot, ir redzami puvuši augļi, tad zemenes ir tikušas vāktas aptuveni pirms 3 dienām.
    Sulas neesamība kastēs ir briesmu signāls. Paprasi vecmāmiņai!Normālas ogas, kad tās atrodas pašā apakšā, vienmēr ir nedaudz samīcītas, un atstāj nosēdumus uz trauka.
  3. Neaizmirsti par lapiņām
    Izvēlies stingras, nesaspiestas ogas ar ziedu stiebriem. Tādā zemenē ir saglabājušās bagātīgas vitamīna C rezerves.
  4. Ārējam izskatam ir nozīme
    Spriest pēc krāsas nav pareizi, jo ir tik daudzas dažādas zemeņu šķirnes! Mums ierastās zemenes ir spilgti sarkanā krāsā. Bordo krāsu tās iegūst, ja ir pārgatavojušās. Ja tirgū zemenes ir piesātināti tumšā krāsā un vēl stingra, tad vari būt pārliecināta, ka tās ir apstrādātas ar salpetri.
  5. Ķimikālijas nenoslēpsies
    Ja kaut kam ir jāpievērš uzmanība, tad tie ir plankumi. To esamība ir nitrātu pēdas, tāpēc zemenes kaitīgums ir acīmredzams.
  6. Lielāks nenozīmē labāks
    Daudzi pieļauj kļūdu, izvēloties milzīgas ogas. Atceries, ka nedabīgi liels izmērs ir pesticīdu klātbūtnes pazīme. Bet nevajag cirst no pleca: mēdz būt dažādu veidu zemenes, tāpēc izmērs pirmām kārtām ir atkarīgs no tā.
  7. Ārzemju odziņas
    Turku zemenes mūsējām nepiekāpjas. Tās tur aug visu cauru gadu pēc gadiem noteikta procesa. Nitrātu daudzumu kontrolē speciāli dienesti. Bet mūsu agrīnās zemenes var uzpumpēt. To bez atlases aplej ar ķimikālijām, lai ātrāk tās uzbāzt mums uz galda.
  8. Uzmanīgi, nitrāti!
    Griez, kā gribi, bet garšīga smarža ir galvenais kvalitātes rādītājs. Zemenēm nevajadzētu smaržot pēc mēslojuma, puvekļiem vai mitruma. Ja vasara mīlule nesmaržo nemaz, tad viņa vienkārši ir peldējusies ķimikālijās, kamēr nogatavojās.

Ar šiem vērtīgajiem ieteikumiem nav baisas nekādas ķimikālijas! Tik un tā nevjadzētu uzreiz mesties virsū zemenēm. Labāk pa drusciņai – tā ir gan drošāk, gan arī garšīgāk.

Padalies ar šo informāciju ar draugiem, jo zemeņu sezona jau ir sākusies!

Avots: zacep.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru