10 mīti par ietekmi uz cilvēka veselību

5. No krupja rodas kārpas.
Nē, nerodas. “Kārpas” uz krupja ādas patiesībā ir tā dziedzeri, un nekādu kaitējumu cilvēkam tie nerada (ja vien, protams, krupis nav indīgs). Kārpas izraisa papilomas vīruss, kuru ir nereāli dabūt no krupjiem un vardēm.

6. Mēnessērdzīgus cilvēkus nedrīkst modināt.
Var. Mēnessērdzīgus cilvēkus drīkst modināt un viņi pat ir jāmodina. Tādā stāvoklī viņi var nodarīt kaitējumu paši sev, aizķeroties aiz dažādiem priekšmetiem un apmeklējot bīstama vietas. Vienkārši tāds cilvēks ir jāmodina daudz maigāk, lai viņu nesabiedētu.

7. Pēc skūšanās matiņi aug ātrāk un kļūst tumši.
Patiesībā neskūtiem matiņiem ir konusveidīga forma, tāpēc viņi neizskatās biezi. Pēc skūšanās matiņa forma mainās un tie mums liekas biezāki. Turklāt skūti matiņi izskatās tumšāk, jo līdz šim matiņi tika pakļauti saules kaitīgajai ietekmei, tie palika gaišāki, un uz viņu fona jaunie matiņi būs tumšāki.

8. Mati un nagi turpina augt pēc nāves.
Arī tas ir mīts. Patiesībā mati un nagi pārtrauc savu augšanas procesu pilnībā, toties šim mītam ir zināms pamatojums. Lieta tāda, ka līķu ekshumācijas laikā patiešām mirušo mati un nagi bija garāki, bet tas ir saistīts ar to, ka pats ķermenis izkalst.

9. Mēle ir sadalīta dažādās garšas zonās.
Tā arī nav taisnība. Katra mēles zona var sagaršot jebkuru garšu. Šis mīts radās “klusā telefona” dēļ, tas ir, sākotnēji teorija tika izklāstīta zinātniekiem, pēc tam to nopublicēja kāds vācu laikraksts. Pēc šī vācu laikraksta publikācijas tulkojuma teksts ieguva jaunu nozīmi, kas bija kļūdains un kas tika pieņemta par patiesību.

10. Acu pārgrozīšana var izraisīt šķielēšanu.
Jūs droši vien jūsu vecāki rāja, kad jūs pārgrozījās un valbījāt acis, biedējot, ka rezultātā jums būs šķielēšana. Patiesībā skatīties uz degunu acīm ir normāls stāvoklis, kas nepieciešams, lai nofiksētu objektu. Šķielēšana rodas tad, kad viena acs skatās taisni, bet otra – sānis. To var izraisīt nervu sistēmas saslimšana, traumas, slimības. Pieaugušajiem to var izraisīt insults un citas slimības.

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru