Vai hormonālā kontracepcija var izraisīt smadzeņu vēzi?

Par hormonālo kontracepciju klīst daudz leģendu. Vienu no tām nolēma pārbaudīt dāņu biologi. Tika noskaidrots, ka ir sakarība starp hormonālās kontracepcijas lietošanu un vienu no visvairāk izplatītajām smadzeņu vēža formām.

Pētījumu, ko veica dāņu zinātnieki, rezultātos un kas tika publicēti izdevumā „British Journal of Clinical Pharmacology”,(Britu Klīniskā Farmakoloģija) ir redzams: sievietēm, kuras pastāvīgi lieto hormonālo kontracepciju, ir lielāks risks saslimt ar vienu no smadzeņu vēža paveidiem – cerebrālo gliomatozi.

Dānijas biologi izanalizēja esošās simtgades pirmās desmitgades datus par sieviešu veselību, kurus apkopoja Dāņu veselības aizsardzības dienesti. Viņus interesēja sievietes, kuru smadzenēs tika konstatēts ļaundabīgais audzējs, vecumā no 18 līdz 49 gadiem, kā arī šo sieviešu slimības vēstures. Šajā atlasē tika pētījumam atlasītas mazliet vairāk kā 300 vājā dzimuma pārstāves.

Zinātnieki salīdzināja, cik bieži šīs reflektantes salīdzinājumā ar citām Dānijas sievietēm, kuras necieta no smadzeņu vēža, lietoja kontracepciju. Analīžu rezultāti ļāva izdarīt pieņēmumu, ka hormonālie preparāti patiešām rada lielākas iespējas iegūt cerebrālo gliomatozi.

Tomēr pētījuma vadītājs, Odenses (Dānija) universitātes doktors Devids Gaists (David Geist), mierināja tos, kas regulāri lieto hormonālās tabletes: „Starp simts tūkstošiem sieviešu reproduktīvā vecumā, tajā skaitā tām, kuras lieto hormonālos preparātus, cerebrālo gliomatozi  rodas tikai gadā piecos gadījumos. Neskatoties uz to, ka pastāv statistiski nozīmīga saikne starp kontracepcijas lietošanu un šīs slimības rašanos, ņemot vērā iespējamā riska un rezultāta attiecību, sievietēm nav pamata pārtraukt tablešu lietošanu.

zelt

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru