Šie simptomi var izrādīties bīstamāki, nekā jums liekas! 6 pazīmes, kas liecina par trombu

00Dažiem cilvēkiem ir paaugstināts trombu rašanās risks. To ietekmē:

  • Mazkustīgs dzīvesveids

Tas var būt saistīts ar slimību, kas prasa ilgstošu gultas režīmu, sēdošu darbu vai ilgstošiem pārbraucieniem/lidojumiem. Saskaņā ar starptautisko statistiku, katru stundu dažādās pasaules lidostās tādā veidā nomirst viens cilvēks.

  • Hormoni

Sievietēm ir par 5 – 6 reizēm lielāka iespēja iegūt trombus. Tas ir saistīts ar sieviešu hormona estrogēna izstrādi. Īpaši paaugstināts risks ir grūtniecības un hormonālās kontracepcijas lietošanas laikā.

  • Aptaukošanās

Liekais svars un aptaukošanās palielina tromba rašanās risku līdz pat 5 reizēm!

Trombi visbiežāk veidojas ekstremitātēs. Agrīna trombozes diagnosticēšana var izglābt dzīvību! Lūk, no kā vajadzētu izvairīties:

  1. Tūska kādā no ekstremitātēm000

Pietūkusi kāja vai roka ir viens no izplatītākajiem dziļo vēnu trombozes simptomiem. Trombi bloķē asins plūsmu, un asinsvadi paplašinās, kas izraisa tūsku. Protams, ekstremitātes var pietūkt arī  īslaicīgas mazkustības dēļ, piemēram, ilglaicīgu pārlidojumu laikā  lidmašīnās vai pārbraucienu laikā autobusos. Bet, ja tūska ātri palielinās un klāt nākušas sāpes, tas var būt ļoti bīstams simptoms.

  1. Sāpes rokā vai kājā0000

Parasti sāpes, kas pavada dziļo vēnu trombu, nāk kopā ar citiem simptomiem, tādiem, kā tūska vai apsārtums, bet dažreiz tās var parādīties arī vienas pašas. Diemžēl sāpes, kuras izraisījis trombs, bieži vien jauc ar muskuļu sāpēm vai krampjiem. Lūk, kāpēc trombi ir bīstami. Trombu sāpes visbiežāk parādās staigājot vai arī, paceļot ekstremitātes.

  1. Sarkanas svītras uz ādas

Visiem zināms, ka zilums ir zemādas asins sabiezējums. Bet uztraukties vajag par ko citu: kad jūs redzat ādas krāsas izmaiņas, kas līdzīgas lielam, gaišam zilumam vai arī sarkanas svītras vēnu garumā. Bieži varat sajust, ka ekstremitāte ir karsta un pietūkusi.

  1. Sāpes krūtīs

Sāpes krūtīs, kuras bieži vien uzskata par sirdslēkmi, var būt par plaušu trombembolijas simptomu. Simptomi patiešām ir ļoti līdzīgi, atšķirība vien tā, ka plaušu trombembolijas gadījumā sāpes ir asas un uzmācīgas; tās palielinās, kad jūs veicat dziļu ieelpu. Sirdslēkmes gadījumā sāpes pāriet uz pleciem, kaklu un žokli. Katrā ziņā šo simptomu gadījumā vajag nekavējoties saukt ātro palīdzību.

  1. Gaisa trūkums un paātrināta sirdsdarbība00000

Trombs plaušās palēnina skābekļa piekļuvi organismam,tāpēc sirds cenšas atgūt skābekli un sāk ātrāk darboties. Ja jūs pēkšņi sajutāt reiboņus, skābekļa trūkumu vai paātrinātu sirdsdarbību – jums ir nepieciešama neatliekamā palīdzība.

  1. Nezināma iemesla klepus

Ja visiem simptomiem pievienojas arī vēl klepus, tad tas var būt plaušu trombembolijas simptoms. Sausam klepum, dažreiz pat ar asinīm, ir nopietns simptoms, pret kuru jāattiecas ar vislielāko nopietnību!!

Sargiet sevi un savus tuviniekus, padalieties ar šo rakstu, un iespējams, ka šī informācija izglābs kāda dzīvību!

AVOTS

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru