GATAVOŠANA
Aplej cukuru ar siltu vārītu ūdeni, lai tas izkustu vienmērīgi un nenogulsnētos dibenā.
Pievieno ūdenim mazgātas un nosusinātas veselas nesašķaidītas ogas.
Pielej degvīnu un bruņojies ar pacietību.
Pārlej šķidrumu stikla burkā (vajadzētu pilnīgi pietikt ar trīslitru burku), aiztaisi ar vāku un noslēp tumšā vietā. Mana vecmamma tās vienmēr grieza otrādi ik pa laikam, bet domāju, ka nav nepieciešams: atšķirībā no vīna, šeit rūgšanas process nenotiek.
Bet nāksies trenēt gribasspēku 10 dienas, ne mazāk. Bet vislabāk -2 nedēļas. Senāk skaitījās, ka uzlējumam jāievelkas tik ilgi, kamēr dzēriens sāk lipt pie stikla un atstāj košas pēdas.
Pa to laiku augļi atdos gan krāsu, gan aromātu, gan sulu, un nogrims trauka dibenā. Uzmanīgi, nesaskalinot nogulsnes, nolej, dzidru kā avota ūdens, uzlējumu citā traukā.
Sapildi to stikla traukos. Apaļvēderainas pudeles ar masīviem pieslīpētiem korķiem, būs tas, kas vajadzīgs.
Garšīgi sanāk ar jebkurām ogām, bet vēlams, lai tās būtu mīkstas un sulīgas. Gala rezultātā tāda uzlējuma stiprums būs 18-22 grādu robežās atkarībā no ogām.
Pīlādžu uzlējums būs maigāks, ķiršu, ja ķirši ir ar kauliņiem – stiprāks. Var degvīna vietā izmantot spirtu vai labi attīrītu pašbrūvēto degvīnu. Proporcijām vajadzētu palikt
ik stipram jaabuut degviinam? Te dabuunu tikai 38 procentiigu un nezinu, vai pietiek, jo uudens tak ar naak klaat.