Mājās pagatavojama maize bez rauga – visi būs sajūsmā!

Rudzu ieraugs

  1. diena: 100 g rudzu miltu sajauciet kopā ar tīru ūdeni, līdz iegūta bieza krējuma konsistence, apklājiet ar mitru audumu un lieciet siltā vietā, kur nav caurvēja.
  2. diena: uz ierauga vajadzētu parādīties burbulīšiem. Ja to ir salīdzinoši maz, tas nav nekas traks. Tagad ieraugu nepieciešams “pabarot”. Pieberiet 100 g miltu un pielejiet klāt ūdeni, lai atkal iegūtu bieza krējuma konsistenci. Atkal atstājiet to siltā vietā.
  3. diena: ieraugs ir palielinājies izmēros un tam ir putām līdzīga konsistence. Atkal pievienojiet 100 g miltu un ūdeni, atstājiet to siltā vietā.

Pēc 24 stundām ieraugs ir gatavs lietošanai. Daliet to uz pusēm, vienu pusi lieciet burciņā, kuru apklājiet ar auduma gabaliņu vai vāciņu ar caurumiņiem, lai tā varētu elpot, un lieciet to ledusskapī. Otru pusi izmantojiet maizītes cepšanā.

Rozīņu ieraugs

  1. diena: saujiņu rozīņu sasmalciniet, sajauciet ar ½ glāzi ūdens, ½ glāzi rudzu miltu, pievienojiet vienu tējkaroti cukura vai medus. Visas šīs sastāvdaļas lieciet burciņā, apklājiet ar lupatiņu vai vāciņu ar caurumiņiem, pēcāk nolikt siltā vietā.
  2. diena: ieraugu nokāsiet, pievienojiet četras ēdamkarotes miltu un silta ūdens, lai tiktu iegūta bieza masa, un atkal lieciet siltā vietā.
  3. diena: ieraugs ir gatavs. Sadaliet to uz pusēm, kā tas bija arī iepriekšējā receptē, vienai daļai liekot klāt četras ēdamkarotes miltu un ūdeni (lai iegūtu biezam krējumam līdzīgu konsistenci), tad lieciet to ledusskapī. Otru daļu izmantojiet maizītes cepšanai.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru