Kāpēc amerikāņi pa mājām staigā apavos?

Ir vēl viena Rietumu iedzīvotāju atšķirība. Viņu mājās uz grīdas nav paklājs, kas uzsūc putekļus. Ka jaut kas ir netīrs, to ir pavisam viegli notīrīt ar birstes palīdzību. Tāpēc sēdēt uz grīdas un pat ēst uz tās britiem vai austrāliešiem nav tik briesmīgi. Uz viņu grīdām nav tik liels baktēriju daudzums, kā pie mums. Un, kad dzīvo privātmājā, ir diezgan piņķerīgi pastāvīgi uzvilkt un novilkt apavus vairākas reizes dienā, aizejot no mājas, piemēram, uz terasi.

Arī ar tīrību uz trotuāriem tur situācija ir labāka, nekā pie mums. Tādās valstīs kā ASV vai Jaunzēlande ir pieņemts, ka vairākas reizes mēnesī tiek tīrīti gājēju celiņi. .Turklāt bieži vien ar ziepēm. Pēc suņiem tur arī tiek tīrīts ar speciālām salvetēm. Tāpēc risks sasmērēt apavus ir daudzreiz mazāks.

Starp citu, šajās valstīs ceļus būvē tā, lai apmales būtu nedaudz zemākas par pamata ceļu. Tas dod iespēju nomazgāt netīrumus lietus laikā. Tur pat ar sniegbaltām kedām ir ļoti maza iespēja sasmērēties.

Tomēr nevajag domāt, ka ASV, Lielbritānijas, Jaunzēlandes un Austrālijas iedzīvotāji pilnīgi visu laiku mājās staigā apavos. Šajās valstīs ir arī nelabvēlīgi rajoni, kur putekļu, netīrumu un atkritumu daudzums ir daudz lielāks, nekā pie mums.

Kaut kur kāds nepapūlas savākt pēc sava mīluļa, kaut kur uz ielas izmet konfekšu papīriņus vai košļājamās gumijas. Tas viss, protams, ir atkarīgs no audzināšanas. Kāds staigā zābakos un novelk tos tikai pirms gulētiešanas. Cits mājās pārvelk ielas apavus uz mājas apaviem.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru