ASML akcijas piedzīvo kritumu regulatīvo šķēršļu un zema novērtējuma dēļ

Nīderlandes mikroshēmu aprīkojuma ražotāja ASML akcijas ir vienas no sliktākajiem trešā ceturkšņa rādītājiem Eiropas tirgos regulatīvo šķēršļu un zema novērtējuma dēļ.

ASML, kas ir Eiropas lielākais tehnoloģiju uzņēmums, ir bijis viens no sliktākajiem rādītājiem Pan-Euro Stoxx 600 indeksā, tā akcijām trešajā ceturksnī nokrītoties par 24 %. Kritumu galvenokārt izraisīja regulatīvie ierobežojumi, jo īpaši eksporta ierobežojumi uz Ķīnu.

Turklāt globālo tendenču ietekmē fondi no mākslīgā intelekta akcijām novirzījušies uz nozarēm, kuras, visticamāk, gūs labumu no zemāku procentu likmju vides, tādējādi pastiprinot bažas par vērtēšanu un radot papildu lejupvērstu spiedienu uz ASML akcijām. Neraugoties uz to, ASML akciju vērtība no gada sākuma līdz šim ir pieaugusi par 8,6 % un pēdējā gada laikā ir palielinājusies par 32 %.

ASML ir lielā mērā atkarīga no Ķīnas tirgus, un, tāpat kā daudzas pusvadītāju akcijas, tā ir cietusi no Baidena administrācijas noteiktajiem ierobežojumiem mikroshēmu eksportam uz Ķīnu.

Otrajā ceturksnī Nīderlandes mikroshēmu iekārtu ražotājs ziņoja par labiem ienākumiem, un pārdošanas apjoms Ķīnā veidoja 49 % no tā kopējiem ieņēmumiem pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 39 % tirgus daļu 2023. gada pēdējā ceturksnī. Tomēr tajā pašā dienā ASV paziņoja par stingrākiem eksporta ierobežojumiem Ķīnai, izraisot strauju pusvadītāju akciju kritumu. Šīs ziņas izraisīja ASML akciju kritumu par 11 %.

Pārdošanu Ķīnā varētu ietekmēt ASV eksporta ierobežojumi, kuru mērķis ir ierobežot Ķīnas iespējas attīstīt tehnoloģijas militārām vajadzībām, kas tiek skaidrots kā “nacionālās drošības” apsvērumu risināšana. Baidena administrācija ir noteikusi ierobežojošāku tirdzniecības politiku tādiem uzņēmumiem kā ASML, kas turpināja piegādāt Ķīnai vecākas paaudzes datoru mikroshēmas, ko izmanto automašīnās un ierīcēs.

ASV var ieviest tiešu kontroli attiecībā uz ārvalstīs ražotiem produktiem, kuros izmanto pat minimālu daudzumu amerikāņu tehnoloģiju. Pagājušajā mēnesī Nīderlandes valdība sadarbībā ar ASV noteica papildu ierobežojumus ASML mikroshēmu eksportam uz Ķīnu.

Saskaņā ar jauno politiku ASML ir jāsaņem licence, lai uz Ķīnu piegādātu rezerves daļas un programmatūras atjauninājumus datorčipu ražošanas iekārtām. Šie jaunie ierobežojumi papildina ierobežojumus, ko Nīderlandes valdība jau noteica pagājušajā gadā, pieaugot ģeopolitiskajai spriedzei, ko izraisīja karš Ukrainā.

ASML izpilddirektors Kristofs Fukē, uzstājoties konferencē Ņujorkā, paziņoja, ka, lai gan viņš sagaida turpmāku spiedienu ierobežojumu ieviešanai, viņš paredz arī pastiprinātu “pretestību” pret šiem pasākumiem.

Tā kā ASV Federālo rezervju sistēma sāk atvieglojumu ciklu ar būtisku 0,5 % likmju samazinājumu, ieguldījumu fondi, šķiet, no pārspīlētajām mākslīgā intelekta akcijām pievēršas nozarēm, kas ir jutīgākas pret procentu likmēm, piemēram, komunālo pakalpojumu un nekustamā īpašuma nozarēm Volstrītā.

Tikmēr Ķīnas plašais stimulēšanas pasākumu kopums ir palielinājis likviditāti valstī, novirzot līdzekļus uz infrastruktūru un izaugsmei jutīgiem aktīviem, t.sk. luksusa patēriņa akcijām un lielām kalnrūpniecības akcijām.

Trešajā ceturksnī tehnoloģiju akcijas, īpaši tās, kas saistītas ar mākslīgo intelektu (AI), piedzīvoja ievērojamu lejupslīdi. ASV tirgos iShares Semiconductor ETF samazinājās par 9%, savukārt Euro Stoxx 600 tehnoloģiju sektors pēdējo trīs mēnešu laikā samazinājās par 17%, pretstatā S&P 500 pieaugumam par 4% un Euro Stoxx 600 pieaugumam par 1%. Septembra sākumā UBS analītiķi samazināja ASML vērtējumu no “pirkt” uz “turēt”, ņemot vērā bažas par tā novērtējumu.

Investīciju banka uzskata, ka Nīderlandes uzņēmums līdz 2025. gadam, visticamāk, saskarsies ar izaugsmes palēnināšanos, jo samazināsies pieprasījums pēc tā augstas klases mikroshēmu ražošanas iekārtām, kā rezultātā ir radies jaudas pārpalikums.

ASML pēc divām nedēļām publicēs sava trešā ceturkšņa peļņas rezultātus un izklāstīs savus nākotnes plānus Investoru dienā 14. novembrī. Pasākumā tehnoloģiju gigants sniegs pārskatu par nozares perspektīvām un savu produktu stratēģiju.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru