TD Bank tuvojas iespējamai vainas atzīšanai naudas atmazgāšanas izmeklēšanā

TD Bank ir tuvu iespējamai vainas atzīšanai krimināllietā, kurā banka nav spējusi ierobežot naudas atmazgāšanu, kas saistīta ar Ķīnas noziedzīgajiem grupējumiem un nelikumīgu fentanila tirdzniecību, piektdien ziņoja laikraksts Wall Street Journal.

Kanādas otrs lielākais aizdevējs risina sarunas ar ASV federālajiem prokuroriem, un gaidāms, ka tā ASV mazumtirdzniecības filiāle divu nedēļu laikā sniegs atzīšanos, teikts ziņojumā, atsaucoties uz vārdā neminētiem cilvēkiem, kas ir pazīstami ar šo jautājumu.

TD Bank un ASV Tieslietu ministrija uzreiz neatbildēja uz Reuters lūgumiem sniegt komentārus. Banka maijā paziņoja, ka tā ir veikusi visaptverošu ASV un globālās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas programmas pārskatīšanu.

Banka toreiz paziņoja, ka tā ir ieguldījusi vairāk nekā 500 miljonus Kanādas dolāru (400 miljonus ASV dolāru) programmas labošanā un platformas uzlabojumos, jo pret to tika veiktas regulatīvās pārbaudes saistībā ar tās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas programmu Kanādā un ASV.

ASV iestādes apgalvo, ka TD ir rīkojusies vieglprātīgi, neizveidojot un neuzturot sistēmas nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai, raksta žurnāls.

Laikraksts norādīja, ka mātesuzņēmums ir atvēlējis vairāk nekā 3 miljardus ASV valdības veikto izmeklēšanu izmaksu segšanai.

ASV Tieslietu ministrija uzsāka izmeklēšanu pret banku pēc tam, kad aģenti atklāja operāciju Ņujorkā un Ņūdžersijā, kuras laikā ar TD un citu banku starpniecību tika atmazgāti simtiem miljonu dolāru, kas iegūti no nelegālo vielu tirgošanas, ziņoja Journal maijā.

Līdz ar to vairāku apstākļu kopuma dēļ TD cīnās ar ekonomisko spiedienu gan Kanādas, gan ASV portfeļos. Kanādā procentu likmju kāpums ir palielinājis hipotēku izmaksas, jo īpaši tāpēc, ka TD ir liels mainīgās likmes hipotēku īpatsvars. Šis likmju kāpums ir radījis spriedzi kredītņēmējiem, veicinot aizdevumu vērtības samazināšanās pieaugumu. Savukārt ASV TD kredītkaršu parādi un auto aizdevumi palielina risku, jo īpaši tāpēc, ka nenoteiktas ekonomiskās vides apstākļos pieaug saistību neizpildes gadījumu skaits.

Regulējuma problēmu, pieaugošo kredītu zaudējumu un plašāka ekonomiskā konteksta kombinācija ir radījusi ievērojamas grūtības TD Bank 2024. gadā, un analītiķi pauž bažas par tās turpmāko rentabilitāti un spēju saglabāt izaugsmi.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru