X pārtrauc darbību Brazīlijā cenzūras strīda dēļ

Sociālo mediju vietne X, kas agrāk bija pazīstams kā Twitter, ir slēgusi savu biroju Brazīlijā cenzūras strīda dēļ.

Sociālo mediju platforma paziņoja, ka Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Aleksandrs de Moraess piedraudējis tās juridiskajam pārstāvim Brazīlijā ar arestu, ja netiks izpildīti viņa “cenzūras rīkojumi”.

Brazīlijas Augstākā tiesa nav sniegusi komentārus.

Cilvēki Brazīlijā joprojām var izmantot X, sestdien paziņoja miljardiera Īlona Maska platformas pārstāvji.

Moraess bija devis rīkojumu bloķēt X kontus, kurus viņš apsūdzēja dezinformācijas izplatīšanā – daudzi no tiem ir bijušā labējā prezidenta Žaira Bolsanaro atbalstītāji. Šāds lēmums darbosies, kamēr notiek izmeklēšana.

Pēc tam, kad X īpašnieks Masks kritizēja Moraesu, tiesnesis piesprieda 100 000 reālu (19 774 ASV dolāru) soda naudu dienā par jebkuru X atkārtoti aktivizētu kontu un uzsvēra iespējamo uzņēmuma juridisko pārstāvju atbildību Brazīlijā, ja tas notiktu.

Viņš arī uzsāka izmeklēšanu pret Masku un izvirzīja vairākas apsūdzības, tostarp par tiesvedības kavēšanu.

X savā paziņojumā norādīja, ka Brazīlijas darbinieki nav atbildīgi vai kontrolē par to, vai saturs tiek bloķēts, taču Moraes ir izvēlējies draudēt Brazīlijas darbiniekiem, nevis ievērot likumu.

“Rezultātā, lai aizsargātu mūsu darbinieku drošību, mēs esam pieņēmuši lēmumu nekavējoties slēgt savu darbību Brazīlijā,” sacīja X.

“Atbildība gulstas tikai un vienīgi uz Aleksandru de Moraesu. Viņa rīcība nav savienojama ar demokrātisku valsts pārvaldi.”

Masks X publicēja paziņojumu, ka “nav šaubu par to, ka Moraesam ir jāatkāpjas”.

Viņš piebilda, ka lēmums slēgt biroju Brazīlijā bija “grūts”, taču, ja uzņēmums piekristu Moraesa “prasībām, mēs nekādi nevarētu izskaidrot savu rīcību, lai nebūtu kauns”.

Moraesu neieredz bijušā prezidenta Bolsonaro fani. Savas prezidentūras laikā viņš lika veikt izmeklēšanu pret dažiem prezidenta sabiedrotajiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru