Ir laiks jauniem rekordiem un sportiskiem izaicinājumiem – atklāj Talsu Valsts ģimnāzijas atjaunoto stadionu

14. novembrī svinīgi tika atklāts Talsu Valsts ģimnāzijas atjaunotais stadions. Būvdarbi, ko pilnībā veica Talsu novada uzņēmēji, uzsākti vasarā, un tagad ir iegūts moderns un mūsdienu prasībām atbilstošs stadions ne tikai skolēnu, bet arī visu novada iedzīvotāju vajadzībām.

Talsu Valsts ģimnāzijas sākums meklējams jau 1939. gadā, kad tika guldīts pamatakmens jaunajai skolas ēkai. Tai blakus skolēni pašu spēkiem izveidoja ko līdzīgu sporta laukumam, un Otrā pasaules kara laikā tur tika apmācīti vācu karavīri. 50. gadu vidū tika izveidots izdedžu celiņš īsiem skrējieniem un futbola laukums, bet 80. gadu vidū ar direktora Tālivalža Samīša entuziasmu tika radīts līdzšinējais stadions ar gumijas segumu. Skrejceļa gumijas segums vests no Maskavas, un stadiona tapšanā palīdzēja toreizējā Talsu 3. ceļu būvniecības un remonta pārvalde. Arī tajā laikā vēl īsta stadiona projekta nebija un daudz kas paveikts pašu svētkiem. Visbeidzot 2018. gada vasarā stadions pārvērtās būvlaukumā, lai tagad, Latvijas simtās dzimšanas dienas priekšvakarā, atdzimtu jaunā izskatā.

“Šodien esam klāt vēsturiskā brīdī – stadiona, kas paredzēts visam novadam, atdzimšanā. Ar tā atjaunošanu varam teikt, ka Talsi pretendē uz sporta lielpilsētas titulu. Pagājušajā gadā atklājām stadionu pie Talsu 2. vidusskolas, tagad ir rekonstruēts stadions pie Talsu Valsts ģimnāzijas, mums ir sporta halles, dažādi sporta veidi un mums ir ļoti labi treneri, un jums ir vēlme sasniegt aizvien labākus rezultātus. Stadionā ir jābūt dzīvībai ne tikai skolas laikā, bet arī vakaros un brīvdienās. Nav lielāka gandarījuma kā redzēt jūsu acīs prieka dzirksteles, un tas nebūtu iespējams bez iepriekšējā Talsu novada domes sasaukuma ieceres virzīšanas, bez tagadējā domes sasaukuma projekta realizācijas atbalsta, bez mūsu būvniekiem un speciālistiem. Ļoti daudz cilvēku ir pielikuši roku, sirdi un dvēseli šī sapņa realizēšanā,” tā atjaunotā objekta atklāšanā teica Dainis Karols, Talsu novada domes priekšsēdētājs. Talsu sākumskolas direktore Raimonda Belicka uzsvēra, ka tagad ir jārūpējas, lai šajā stadionā vienmēr būtu daudz bērnu un citu sportotāju. “Šī būs mūsu kopīgā dāvana mūsu valstij – veseli un stipri jaunieši – tā ir mūsu nākotne!” viņa uzsvēra.

Gundars Sebris, Talsu Valsts ģimnāzijas direktors bilda, ka jaunajā stadionā būs iespēja nodarboties ar vismaz septiņiem sporta veidiem, un, protams, arī ar visu sporta disciplīnu karalieni – vieglatlētiku. “Tā ir viena no grūtākajām disciplīnām, jo katram pašam ir jāizcīna uzvara pār metriem un kilometriem, pār minūtēm un sekundēm, bet vissīvākais pretinieks ir paša sportista gribasspēks. Ģimnāzija vienmēr ir domājusi, kā sniegt vislabāko un daudzpusīgāko izglītību reģionā. Mums ir gan spējīgi, talantīgi, motivēti skolēni, gan radoši, profesionāli un mīļi skolotāji, bet tas, ko mums vajag uzlabot, ir mūsdienīga, moderna mācību vide. Stadiona atklāšana būs liels solis pareizajā virzienā,” sacīja G. Sebris.

Galvenā būvuzņēmēja SIA “Talce” pārstāvji izteica gandarījumu, ka šādu – visai sarežģītu objektu – ir atjaunojuši Talsu novada uzņēmēji.

Ikviens procesā iesaistītais saņēma īpašu piemiņas velti, ko gatavojis skolas mājturības skolotājs Jānis Bērziņš. Savukārt ilggadējais sporta skolotājs Georgs Lukjanovičs deva starta signālu goda apļa skrējienam, tā apliecinot, ka ir laiks jauniem rekordiem un jauniem sportiskiem izaicinājumiem.

Projektā pilnībā atjaunots Talsu Valsts ģimnāzijas sporta laukums atbilstoši mācību programmas “Sports” prasībām. Sporta laukumā izveidoti mākslīgā seguma skrejceliņi, futbola laukums ar mākslīgo segumu, lodes grūšanas un tāllēkšanas sektori, basketbola un tenisa laukums. Lai pilnībā nodrošinātu drošu mācību vidi skolēniem, ap stadionu izbūvēts žogs un ierīkota videonovērošanas sistēma.

Būvdarbus veica vietējais būvuzņēmējs SIA “Talce”, piesaistot arī apakšuzņēmējus no Talsu novada – SIA “CVS”, SIA “San B”, SIA “Ziemeļkurzemes drošība”, SIA “Janvāri”, SIA “Prestons”, SIA “European Sport Installations”. Būvuzraudzību nodrošināja SIA “BaltLine Globe”, bet autoruzraudzību – SIA “Firma L4”. Būvnieki stadionu atjaunoja pirms paredzētā būvdarbu termiņa, ievērojot augstās kvalitātes prasības.

Talsu Valsts ģimnāzijas stadiona atjaunošana ir paveikta, piesaistot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu projektam “Vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana Talsu novadā”. Stadiona pārbūves kopējās izmaksas 1 087 742,45 eiro, no kā ERAF finansējums sastāda 745 566,90 eiro.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru